Haringvariaties
Ingrediënten
Haring met gefrituurde gemberchips
- 6 st nieuwe haringen
- 6 cm gemberwortel
- 60 g veldsla
- olie om te frituren
Dressing
- 1 el limoensap
- 2 el appelazijn
- 1 tl gemberwortelrasp
- 3 el olijfolie extra vierge
- 1 el gembersiroop
- peper en zout
Gemberaioli
- 2 st eierdooiers
- 2 el limoensap
- 2 tl sinaasappelrasp
- 2 tl gemberwortelrasp
- 5 el maïsolie
- 4 el room
- peper en zout
Haring met bosui en krokante rijstmie
- 6 st nieuwe haringen
- 75 g rijstmie
- 10 stengels bosui
- 3 el sesamzaad
- 3 el bladpeterselie
Dressing
- ½ st rode peper
- 2 tl sesamolie
- 3 el olijfolie extra vierge
- 2 el rijstazijn
- 2 el rijstwijn
- 2 el lichte sojasaus
Instructies
Haring met gefrituurde gemberchips
- Kijk de haringen na op graatjes en maak er 12 mooie helften van.
- Maak de gemberwortel schoon en snijd er dunne plakjes van. Frituur de plakjes
- op 160 °C goudbruin en krokant; laat uitlekken op keukenpapier.
Dressing
- Maak de dressing en proef op zout en peper.
Gemberaioli:
- Rasp de schil van een schoongeboende sinaasappel. Rasp de gemberwortel.
- Meng de eierdooiers met de limoensap, sinaasappel- en gemberwortelrasp. Klop er langzaam de maisolie doorheen, vervolgens de room en breng de aioli op smaak met zout en peper
Haring met bosui en krokante rijstmie
- Kijk de haringen na op graatjes en maak er 12 mooie helften van. Ontdoe de
- peper van de zaadjes en snijd hem fijn. Kook de rijstmie volgens de
- gebruiksaanwijzing. Maak de dressing en marineer de haringhelften daarin.
- Rooster het sesamzaad; snijd de peterselie fijn. Frituur de rijstmie op 200 °C.
- Snijd de bosuitjes in fijne reepjes van 4 cm lang. Haal kort voor het uitserveren de haringen uit de marinade en bestrooi ze met het geroosterde sesamzaad.
Serveren:
Haring met gefrituurde gember
- Leg op elk bord een streep sla. Vul een amuselepel met aioli en leg de lepel
- naast de sla. Haal de haring door de dressing en leg dit op de sla.
- Verdeel de resterende dressing over de sla. Leg er enkele gemberchips bij.
Haring met bosui en krokante rijstmie
- Haal de haring uit de dressing en leg de bosui reepjes in de dressing.
- Maak op het bord een bedje van de rijstmie en verdeel daar de uitgelekte reepjes
- bosui over. Leg er een haringhelft bovenop en bestrooi dit met de peterselie.
- Nappeer zorgvuldig nog wat dressing over het geheel.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Von der Leyen Riesling Trocken, Duitsland-Moezel