Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Haringvariaties

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2017, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Haring met gefrituurde gemberchips

  • 6 st nieuwe haringen
  • 6 cm gemberwortel
  • 60 g veldsla
  • olie om te frituren

Dressing

  • 1 el limoensap
  • 2 el appelazijn
  • 1 tl gemberwortelrasp
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 el gembersiroop
  • peper en zout

Gemberaioli

  • 2 st eierdooiers
  • 2 el limoensap
  • 2 tl sinaasappelrasp
  • 2 tl gemberwortelrasp
  • 5 el maïsolie
  • 4 el room
  • peper en zout

Haring met bosui en krokante rijstmie

  • 6 st nieuwe haringen
  • 75 g rijstmie
  • 10 stengels bosui
  • 3 el sesamzaad
  • 3 el bladpeterselie

Dressing

  • ½ st rode peper
  • 2 tl sesamolie
  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 2 el rijstazijn
  • 2 el rijstwijn
  • 2 el lichte sojasaus

Instructies

Haring met gefrituurde gemberchips

  • Kijk de haringen na op graatjes en maak er 12 mooie helften van.
  • Maak de gemberwortel schoon en snijd er dunne plakjes van. Frituur de plakjes
  • op 160 °C goudbruin en krokant; laat uitlekken op keukenpapier.

Dressing

  • Maak de dressing en proef op zout en peper.

Gemberaioli:

  • Rasp de schil van een schoongeboende sinaasappel. Rasp de gemberwortel.
  • Meng de eierdooiers met de limoensap, sinaasappel- en gemberwortelrasp. Klop er langzaam de maisolie doorheen, vervolgens de room en breng de aioli op smaak met zout en peper

Haring met bosui en krokante rijstmie

  • Kijk de haringen na op graatjes en maak er 12 mooie helften van. Ontdoe de
  • peper van de zaadjes en snijd hem fijn. Kook de rijstmie volgens de
  • gebruiksaanwijzing. Maak de dressing en marineer de haringhelften daarin.
  • Rooster het sesamzaad; snijd de peterselie fijn. Frituur de rijstmie op 200 °C.
  • Snijd de bosuitjes in fijne reepjes van 4 cm lang. Haal kort voor het uitserveren de haringen uit de marinade en bestrooi ze met het geroosterde sesamzaad.

Serveren:

    Haring met gefrituurde gember

    • Leg op elk bord een streep sla. Vul een amuselepel met aioli en leg de lepel
    • naast de sla. Haal de haring door de dressing en leg dit op de sla.
    • Verdeel de resterende dressing over de sla. Leg er enkele gemberchips bij.

    Haring met bosui en krokante rijstmie

    • Haal de haring uit de dressing en leg de bosui reepjes in de dressing.
    • Maak op het bord een bedje van de rijstmie en verdeel daar de uitgelekte reepjes
    • bosui over. Leg er een haringhelft bovenop en bestrooi dit met de peterselie.
    • Nappeer zorgvuldig nog wat dressing over het geheel.

    Notities

    WIJNSUGGESTIE
    Von der Leyen Riesling Trocken, Duitsland-Moezel