Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Kokosrijstkoekje met gegrilde ananas, aardbeienyoghurtbavarois en aardbeiensabayon

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2017, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • bakpapier
  • plasticfolie

Ingrediënten

Kokoskoekjes

  • 150 g Arborio rijst
  • 400 ml kokosmelk 12 st aardbeien
  • 2 st eieren
  • 35 g suiker
  • 2 el crème fraîche
  • 150 g geraspte kokos

Bavarois

  • 6 bl gelatine
  • 400 g aardbeien
  • 1 st sinaasappel
  • 125 g suiker
  • 200 ml yoghurt
  • 50 ml aardbeienlikeur borrelglas
  • 200 ml room

Sabayon

  • 6 st eierdooiers
  • 75 ml Loupac dessertwijn zet rest dessertwijn koel!
  • 50 ml aardbeienlikeur
  • 2 el poedersuiker
  • 100 g aardbeien
  • 1 st grote verse ananas
  • rietsuiker

Instructies

Kokoskoekjes

  • Breng Arboriorijst met kokosmelk aan de kook en laat op een klein vuur ca.18 min garen. Splits de eieren. Roer eidooiers met suiker en crème fraîche door de rijst. Laat afkoelen en vul er spuitzak zonder spuitmond mee. Spuit op bakpapier lange, rechte strepen en laat in de koeling opstijven. Snij er 24 koekjes (lange vingers) van. Haal deze door het losgeklopte eiwit en door de geraspte kokos. Frituur ze goudbruin in 170°C olie.

Bavarois

  • Week de gelatine in ruim water. Pureer de aardbeien. Breng dit samen met het sinaasappelsap en suiker aan de kook. Haal van het vuur en los er de uitgeknepen gelatine in op en laat afkoelen. Vermeng de yoghurt met de aardbeienlikeur, sla de slagroom lobbig en spatel de yoghurt en de room door de aardbeienmassa zodat deze gaat ”hangen”. Bekleed de soufflébakjes met plasticfolie en vul met de bavarois. Laat opstijven in de koeling.

Sabayon

  • Klop de eierdooiers met de dessertwijn au bain-marie luchtig tot het gaat binden. Voeg
  • aardbeienlikeur en poedersuiker toe. Spatel de kleine stukjes aardbei erdoor.

Ananas

  • Schil de ananas en snijd de ananas in 12 plakken. Bestrooi de plakken met wat rietsuiker
  • en grilleer ze goudbruin onder de salamandergrill. Laat afkoelen.

Serveren:

  • Leg een ananasschijf midden op het bord en plaats de bavarois (zonder bakje) in de ananasschijf. Leg 2 kokosrijstkoekjes ernaast. Schep de sabayon rond het gerecht en garneer met een aardbei, muntblaadje en wat poedersuiker en serveer er de gekoelde dessertwijn bij.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Moscato dÁsti, Italië-Piemonte