Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Kalkoen gevuld met abrikozen en cashewnoten, mosterdsaus en peperonata

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2017, oktober
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Vulling

  • 200 g cashewnoten
  • 200 g gedroogde abrikozen
  • ½ bosje tijm ca 1 ½ handvol

Kalkoen

  • 1200 g kalkoenfilet om op te rollen
  • 3 el mosterd
  • 6 el zonnbloemolie

Peperonata

  • 2 st rode paprika’s
  • 2 st groene paprika’s
  • 2 st gele of oranje paprika’s
  • 6 el olijfolie
  • 4 el rode wijnazijn
  • 2 el kristalsuiker
  • zout

Mosterdsaus

  • 40 g bloem
  • 40 g boter
  • 500 ml bouillon
  • 3 el mosterd
  • keukentouw

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Verwarm de borden voor.

Vulling

  • Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan en hak ze met de abrikozen fijn in de magimix . Spoel de tijm en droog af. Meng de helft van de geritste tijmblaadjes door de cashewnoten-abrikozenpuree. Gebruik de overgebleven tijm voor de garnering.

Kalkoen

  • Snij de kalkoenfilet open zoals een vlinder. Bedek de werkplek met folie. Leg hier de kalkoenfilet op en bedek de filet met huishoudfolie en rol met de deegroller de filet tot schnitzeldikte. Verwijder de folie. Kruid met peper en zout, bestrijk met mosterd en de cashewnoten-abrikozenpuree. Rol weer op en bind op met keukentouw. Verhit de zonnebloemolie in een braadpan. Bak het kalkoengebraad rondom goudbruin. Zet ca 50 min in een ovenschaal in de voorverwarmde oven. Het is gaar als de kerntemperatuur 70 °C is bereikt.

Peperonata

  • Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snij ze in lange repen.
  • Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Voeg de paprikarepen toe, schep ze goed om, zodat ze rondom met olie zijn bedekt. Stoof ze op laag vuur met het deksel op de pan in ca 30 min. Neem de pan van het vuur en roer de azijn, suiker en zout naar smaak toe.
  • (kan koud of warm gegeten worden)

Mosterdsaus

  • Smelt de boter in een steelpan ( laat niet bruin worden!) Voeg de bloem toe en roer tot een roux. Warm de roux door zonder bruin te laten worden en voeg dan ruim 200 ml bouillon toe. Laat aan de kook komen en roer de saus glad. Voeg dan al roerende de rest van de bouillon toe.
  • Meng de mosterd met wat saus ineen kommetje en voeg dan toe aan de saus. Maak op smaak met peper en zout.

Serveren:

  • Leg 1 of 2 plakken kalkoen op de voorverwarmde borden en daarnaast wat peperonata.
  • Lepel wat mosterdsaus over het vlees en garneer het geheel tot slot met de overgebleven tijm.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Fleurie Beaujolais Cru, Les Combes, Frankrijk-Fleurie