Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Aubergine-sushi met sesamdressing

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2016, november
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Aubergine

  • 2 st aubergines groot
  • 75 ml olijfolie
  • 25 ml sesamolie

Rijst

  • 225 g sushirijst
  • 310 ml water
  • 40 ml sushiazijn

Vulling

  • 1 st limoen rasp en sap
  • 1 st komkommer
  • 2 st avocado

Sesamdressing

  • 40 g sesamzaadjes wit en zwart
  • 40 g zwarte sesamzaadjes
  • 10 g verse gember geraspt
  • 20 ml zoute sojasaus
  • 20 ml gembersiroop
  • 20 ml rijstazijn
  • 30 ml sesamolie

Garnituur

  • 100 g jonge bladspinazie

Instructies

Aubergine

  • Snijd de aubergine met de snijmachine in de lengte in plakken van 2 tot 3 mm. Beleg een plateau met huishoudfolie en leg hier de plakken aubergine op. Meng 75 ml olijfolie met
  • 25 ml sesamolie en smeer hier de plakken aubergine zowel onder als boven mee in. Strooi wat zout op de aubergine en dek af met wederom een vel huishoudfolie. Zet een tweede plateau op het geheel en verzwaar het plateau met een vijzel o.i.d. Laat ca 1 uur rusten.

Rijst

  • Spoel de sushirijst in een bolzeef af met koud water en laat uitlekken. Zet de rijst met de juiste hoeveelheid water op en laat 12 min zachtjes koken. Als de rijst gaar is, deze goed op smaak brengen met zout en sushiazijn (PROEVEN!!). Gebruik voor het mengen een vork.
  • Zet daarna de deksel weer op de pan en laat 10 min rusten. Verdeel de rijst daarna over een plateau en laat afkoelen. Zet apart.

Vulling

  • Schil de komkommer en snijd de komkommer in stukken van 7 cm.
  • Verdeel deze stukken in de lengte in vieren en snijd de zaadlijsten er uit. Verdeel elke kwart nu in de lengte in 3 stukjes.
  • Verdeel de rasp van de limoen en het limoensap over de komkommerstaafjes. Zet apart.
  • Snijd de avocado’s in de lengterichting doormidden. Verwijder de pit. Snijd elke helft nu in de lengterichting in 5 tot 6 stukken en verwijder vervolgens de schil. Zet apart.

Sesamdressing

  • Rooster de witte sesamzaadjes in een droge koekenpan tot een LICHTbruine kleur.
  • Meng de witte en zwarte sesamzaadjes met de gember, soja, gembersiroop, rijstazijn en de 30 m. sesamolie. Zet apart.

Vervolg Aubergines

  • Dep de aubergines droog met wat keukenpapier en grill de plakken aubergines in een droge grillpan aan beide zijden goudbruin. Zet apart.
  • Neem 1 plak aubergine en pak met natte handen een beetje rijst en maak hier een klein rolletje van. Leg het rolletje rijst op de aubergine, samen met 1 staafje komkommer en een schijfje avocado plus nog een rolletje rijst. Rol de aubergine op, over de vulling.

Garnituur

  • Neem 10 blaadjes spinazie en stapel die op elkaar. Snijd de steeltjes af en rol de blaadjes op
  • Snijd nu ragfijne reepjes van het rolletje spinazie. Zet apart.

Serveren:

  • Strooi wat gesneden spinazie op een bordje en lepel hier wat sesamdressing over. Leg nu 1 rolletje aubergine op dit bedje en versier met wat druppeltjes sesamdressing

Notities

WIJNSUGGESTIE
Claudeval Val Blanc, Lanquedoc-Roussillion-Frankrijk