Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Koningspuddinkjes

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
Trefwoord2016, april
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • wegwerpspuitzak

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 180 g fijne kristalsuiker 150 +wat extra voor in de vormpjes
  • 180 g zachte boter
  • 180 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
  • 1 tl bakpoeder gezeefd
  • 4 st eieren
  • 3 el crème fraîche
  • 2 el sinaasappelmarmelade
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel
  • 4 el golden maple syrup 2+2
  • 9 st mandarijnen 3+2+4
  • 300 g slagroom
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 12 st aluminium timbaaltjes
  • 12 st rood wit blauwe vlaggetjes
  • wegwerpspuitzak

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 C°.
  • Schil 3 mandarijnen onder het witte vlies, vang het sap op. Snijd in 12 plakken. Pers 2 mandarijnen uit.
  • Strooi wat suiker onder in de vormpjes en leg daar een plakje mandarijn op.
  • Klop in een kom de boter en de suiker met een mixer bleek en romig.
  • Voeg bakmeel, bakpoeder, eieren, crème fraîche, marmelade, specerijen, 2 el golden maple syrup en mandarijnensap toe en klop nog even tot het een glad beslag is.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes, zet ze in een braadslede en vul deze met heet water tot de helft van de vormpjes. Dek luchtig af met aluminium folie (doffe kant boven).
  • Zet het geheel 55-60 min in de voorverwarmde oven tot een in een vormpje gestoken
  • satépen er schoon uit komt.
  • Trek zestes (rasp) van 4 mandarijnen. Blancheer de zestes tweemaal in suikerwater.
  • Zeef ze en laat uitlekken op keukenpapier.

Mandarijnensiroop

  • Doe 150 g suiker, sap van 4 mandarijnen en 2 el syrup in een pannetje.
  • Zet op een laag vuur en roer tot de suiker is opgelost.
  • Laat het mengsel op een middelhoog vuur in 3-4 min tot een siroop inkoken.
  • Klop de slagroom met vanillesuiker lobbig.

Serveren:

  • Stort de puddinkjes op een dessertbord, giet wat mandarijnensiroop er over.
  • Vul een wegwerpspuitzak met slagroom, knip er een klein puntje af en spuit wat cirkels om dit taartje.
  • Garneer met de mandarijn zestes en zet de koningsvlag op de top!

Notities

WIJNSUGGESTIE
Kuijper Oranjebitter, Nederland- Schiedam
Oranjebitter en oranjelikeur zijn likeuren bereid uit en brandewijn
Oorspronkelijk is aan oranjelikeur suiker toegevoegd en aan
oranjebitter niet.
Oranjebitter wordt gedronken tijdens feestelijkheden rond het Nederlandse Koinklijke Huis