Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Savarin van mango met meloen en basilicumstroop

Nog geen beoordeling
Savarin van mango met meloen en basilicumstroop
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2014, december
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Savarin

  • 5 st mango´s
  • 105 g poedersuiker
  • 9 st blaadjes gelatine
  • 50 ml campari
  • 375 ml room
  • 4 st eiwitten 150 ml
  • 12 st savarin = mini-rijstrandjes

Basilicumstroop

  • 100 ml water
  • 400 g kristalsuiker
  • 2 bs basilicum

Meloen en meloensorbet

  • 2 st Galia meloen
  • 2 st Cantaloupe meloen
  • 175 g suiker
  • 50 ml water
  • ½ citroen
  • 1 eiwit

Garnering

  • 12 st munttopjes
  • 12 st paté decor

Instructies

Voorbereiding:

  • Zet de dessertborden koud.

Savarin

  • Schil de mango´s en snij ze in stukken. Pureer mangostukken in de blender tot een gladde puree. Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Verhit de mangopuree met de campari, zet het vuur uit en los er de goed uitgeknepen gelatine in op. Laat afkoelen en roer af en toe even.
  • Klop de room tot yoghurtdikte en zet deze koud.
  • Klop het eiwit tot pieken; het eiwit moet stijf zijn, maar niet taai, dus niet te lang doorkloppen. Klop voorzichtig en 2 keer de poedersuiker toe.
  • Spatel de slagroom door de mangomassa, zodra deze gaat hangen Spatel eerst 1/3 van het eiwit door het mango- roommengsel en dan de rest.
  • Vul er 12 savarin = mini-rijstrandjes mee. Zet de vormpjes in de vriezer.

Basilicumstroop

  • Kook het water met de kristalsuiker tot het dik stroperig begint te worden. Voeg de geplukte basilicum blaadjes toe en laat er heel even de kook over komen. Laat het wat afkoelen en giet het dan in een keukenmachine met een scherp mes. Laat de machine even draaien. Schenk de saus in een kom en laat ze verder afkoelen

Meloen en meloensorbet

  • Boor met een parisienne- boortje bolletjes uit de 4 meloenen en zet ze apart. Haal de rest van het vruchtvlees uit de meloenen en pureer dit. Doe de suiker met het water in een pan en laat het, als de suiker is opgelost, nog even doorkoken. Haal de pan van het vuur, laat het even afkoelen en voeg dan de meloenpuree en het gezeefde citroensap toe. Laat verder afkoelen. Draai in de ijsmachine een stevig sorbetijs van. Voeg halverwege de draaitijd één stijf geslagen eiwit toe.

Paté decor

  • Maak een kornetje en spuit hiermee een hekje met het soezendeeg. Bak ze in 10 min in een oven op 160 C° mooi lichtbruin (zie recept ganzenborst).

Serveren:

  • Houd de savarin vormpjes even in heet water en stort de mousses op het midden van de koude borden. Leg de 2 soorten meloenbolletjes om en om rond de savarin. Teken met de basilicumstroop cirkels om de savarin. Schep in het midden van de savarin een bol sorbetijs en garneer met een munttopje en een paté decor.

Notities

WIJNSUGGESTIE
De Bortoli Noble One Botrytis Semillon