Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Trio van frittata, soep en ravioli

Nog geen beoordeling
Trio van frittata, soep en ravioli
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2013, april
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Frittata van doperwtjes en munt

 • 10 st eieren
 • 250 g doperwten diepvries
 • 1 st ui fijngesnipperd
 • 4 el munt gehakt
 • 4 el geraspte Parmezaanse kaas
 • zout en peper

Saus van Griekse yoghurt en knoflook

 • 250 g Griekse yoghurt
 • 2 el munt gehakt
 • 2 tenen knoflook geperst
 • zout en peper

Knolselderij-knoflooksoep met wilde spinazie

 • 1 st ui fijngehakt
 • 1 el olijfolie
 • 1 bolletje knoflook gepoft
 • ca 300 g knolselderij in blokjes
 • 1 st aardappel in blokjes
 • ½ st prei in ringen
 • 1 el verse tijm
 • ½ blaadje laurier
 • ½ tl zout
 • zwarte peper
 • ½ tl worcestershire saus
 • 1 el grove mosterd
 • 500 ml groentebouillon
 • 300 ml slagroom
 • handvol gehakte wilde spinazie

Ravioli gevuld met pompoen en salie

Vulling

 • 450 g pompoen geschild en in blokjes gesneden
 • 3 el olijfolie
 • 1 st kleine rode ui fijngesnipperd
 • 50 g ricotta
 • 1 st kleine eidooier losgeklopt
 • 20 g Parmezaanse kaas geraspt
 • ½ tl nootmuskaat gemalen
 • 1 el salie fijngehakt

Salieboter

 • 125 g boter
 • 2 el saliebladeren

Pastadeeg

 • 300 g bloem
 • 3 st grote eieren geklopt
 • scheutje olijfolie
 • 1 st eigeel losgeklopt ( om te plakken)

Instructies

Frittata

 • Verwarm de oven voor op 180 °C.
 • Klop de eieren met zout en peper. Voeg alle ingrediënten toe en roer goed. Giet het geheel op een ovenplaat met bakpapier en schuif in de oven. Na 10 min uit de oven halen (het geheel moet natuurlijk goed gestold zijn). Laat de frittata afkoelen en snijd er dan met een steker 12 mooie rondjes uit.

Saus van Griekse yoghurt en knoflook

 • Roer de munt en de knoflook door de yoghurt en voeg zout en peper toe. Zet in de koelkast.

Knolselderij-knoflooksoep

  Gepofte knoflook

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg het knoflookbolletje op een stukje aluminiumfolie, doe er een scheutje olie op en vouw dicht. Zet het bolletje tenminste 30 min in de oven. In ieder geval tot de knoflook zacht is.

  Soep

  • Verhit de olijfolie in een grote soeppan, voeg uien en prei toe en bak dit 5 min op halfhoog vuur. Doe de knolselderij en aardappel bij het ui/prei mengsel en bak dit ca 5 min, onder voortdurend roeren. Giet de bouillon er bij en roer goed door. Laat aan de kook komen. Rits de blaadjes van de tijm af en voeg tijm, laurier, worcestershire saus toe. Laat de soep 15 min zachtjes koken tot de knolselderij gaar is. Klop ondertussen de helft van de slagroom (voor de rozet).
  • Knijp nu de knoflook uit de bolletjes en voeg toe aan de soep. Pureer de soep, voeg mosterd en de resterende slagroom toe en warm de soep weer zachtjes op. Roer er de gehakte spinazie door en breng op smaak met versgemalen peper en zout.
  • Serveer in een mooi glas, waar kort voor het opdienen een slagroomrozet is opgespoten.

  Ravioli gevuld met pompoen en salie

   Vulling

   • Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de pompoen in een bakblik met de helft van de olie en flink wat zout en peper. Bak het ca. 40 min tot het helemaal zacht is. Verhit ondertussen de rest van de olie in een pan en fruit de ui glazig. Doe de ui en de pompoen in een kom, laat de overtollige olie weglopen en stamp alles goed fijn. Laat het mengsel afkoelen en verkruimel de ricotta erdoor. Roer de eidooier, Parmezaanse kaas, nootmuskaat en salie erdoor. Breng op smaak.

   Salieboter

   • Smelt de boter langzaam samen met de salie en laat de smaken tenminste 5 min. intrekken.

   Pastadeeg

   • Zeef de bloem boven een schoon werkvlak. Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de geklopte eieren en een scheutje olijfolie. Werk geleidelijk het ei door de bloem. Kneed het deeg goed door elkaar. Het moet een mooi glad deeg worden. Dit duurt ongeveer 10 min. Laat het deeg nu even rusten.
   • Verdeel het pastadeeg in 5 stukken en haal deze stukken telkens een stand smaller door de pastamachine. (tot standje 4). Snijd het deeg nu in repen van ongeveer 6 cm breed. Leg telkens met een tussenruimte van ongeveer 3 cm een hoopje vulling op zo’n reep. Meng het losgeklopte eigeel met een beetje water en smeer dit rond de vulling Leg daarover een volgende reep. Druk rondom de vulling en op de randen goed aan. Steek er nu mooie rondjes van. Probeer zoveel mogelijk lucht et uit te drukken om openspringen tijdens het koken te voorkomen.
   • Breng een pan met ruim water aan de kook. Voeg de ravioli toe en kook al dente. (= beetgaar in ca 4 min ). Kook grote hoeveelheden ravioli in een paar keer, zodat ze niet op elkaar gaan plakken.
   • Kort voor het opdienen besprenkelen met de salieboter en een beetje Parmezaanse kaas.

   Serveren

   • Maak op een groot bord een mooie compositie van deze drie ronde gerechten:
   • rondje frittata met een beetje saus, glaasje soep en de ronde ravioli.

   Notities

   WIJNSUGGESTIE
   Apollonio Laicale chardonnay salice