Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Op zaterdag 11 mei heeft de cursus messenslijpen en snijtechniek plaats gevonden. Het was voor CCR Rijnmond de vijfde keer dat dit georganiseerd werd en er waren genoeg aanmeldingen om er een leuke dag van te maken.
Na een kopje koffie of thee met een koekje (aangeboden door de CCR) en een korte uitleg werden de deelnemers verdeeld in twee groepen één groep begon met slijpen en de andere groep met snijden.
Voor het snijden was Frank van Lier bereid gevonden de deelnemers uitleg te geven over de manier waarop je je koksmes kunt gebruiken voor het snijden van slierttjes, blokjes en ruitjes. En na het versnijden van 5 kg aardappelen een hele berg uien, prei, winterwortel, tomaten en wat potten augurken was iedereen instaat met zijn koksmes veilig om te gaan en de betreffende groentes te snijden in de vormen brunoise, julienne, emincere, chinoise en…. een uitje te snipperen.

Na de lunch werd er gewisseld
De deelnemers mochten na een korte uitleg en droogtrainen bij het slijpen oefenen met messen uit de kringloopwinkel en als ze de kunst onder de knie hadden met hun eigen mes aan de slag. Door de meest fanatieke slijpers zijn er zelfs enkele messen van de CCR geslepen. En daar de kunde van de deelnemers
deze keer heel hoog was, zijn bijna alle messen van de CCR weer geslepen.
Door de wetsteen een beetje aan te passen is het zelfs mogelijk je broodmes te slijpen of een tourneer mes of fileermes met een rond uiteinde.
Na afloop was de mis en place voor mij gedaan was en is er genoeg gesneden om een weeklang peen en uien te kunnen eten. Daarvoor bedankt.

Omdat niet iedereen aan deze dag heeft kunnen deelnemen wordt er in de herfst nogmaals een dag georganiseerd. Ook dan proberen we zowel snijden als slijpen te combineren.
Opgeven kan per mail bij Dick Visser daavisser@gmail.com