Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Kip-venkel salade met gevulde lychees en Parmezaanse wafeltjes

Nog geen beoordeling
Kip-venkel salade met gevulde lychees en Parmezaanse wafeltjes
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2024, juli
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • bakpapier
  • amuselepels
  • staafmixer

Ingrediënten

Mayonaise

  • 1 st ei
  • ½ el Dijonmosterd
  • 300 ml zonnebloemolie
  • 1 st citroen 1/2 el sap

Kip-venkel salade

  • 600 g kipfilets
  • 4 st kleine venkelknollen
  • 500 ml kippenbouillon
  • 30 g bladpeterselie
  • 15 g munt
  • 3 blaadjes laurier
  • 15 g tijm
  • 1 st citroen sap

Gevulde lychees

  • 12 st lychees vers
  • 1 st komkommer middelgroot
  • 100 g Mon Chou
  • 2 el vijgenchutney
  • 1 el crèma di balsamico met frambozen
  • 15 g munt

Parmezaanse wafeltjes

  • 1 st baguette voor 24 flinterdunne sneetjes
  • 5 g roomboter
  • 200 g Parmezaan
  • 15 g tijm

Instructies

Bereiding:

  • Zet 12 langwerpige bordjes klaar. Verwarm de oven op 180°C.

Mayonaise

  • Doe eerst het ei in de hoge kom, voeg dan mosterd en ½ el citroensap toe. Giet hier de zonnebloemolie overheen. Zet de staafmixer op de bodem van de kom en zet hem aan. Trek nu de staafmixer heel langzaam omhoog. Klop niet te lang door want mayonaise mag dun blijven. Voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe.

Kip-venkelsalade

  • Kook de 500 ml kippenbouillon met 3 takjes tijm en 3 blaadjes laurier. Dep de kipfilets droog en laat de kipfilets in de bouillon gaarkoken. Haal de filets uit de pan, laat ze afkoelen, snijd in plakjes en leg op een bord. Snijd de venkelknollen in dunne plakken. Pluk de muntblaadjes en de bladpeterselieblaadjes. Schep venkel, kip, bladpeterselieblaadjes en muntblaadjes in een kom en bewaar. Pers citroen uit. Klop de mayonaise, 3 el citroensap, zeezout en grof gemalen peper op in een kom en zet deze dressing apart tot serveren.

Gevulde lychees

  • Pel de lychees. Was en verdeel de komkommer in 12 gelijkmatige plakken (ca 1 cm, gebruik snijmachine). Knip 12 blaadjes munt van de takjes. Prak de Mon Chou fijn en meng dit met de vijgenchutney. Doe in een spuitzak en vul de lychees met dit mengsel. Giet over elke gevulde lychee een paar druppels crèma di balsamico en garneer met een blaadje munt. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer zodat de lychee rechtop kan blijven staan. Zet de komkommer op de amuselepel en hierop de gevulde lychee.

Parmezaanse wafeltjes

  • Rasp de Parmezaan fijn. Ris de tijmblaadjes van de takjes.( voor 2 el!!) Snijd de baguette in 24 flinterdunne sneetjes. Bestrijk ze aan een kant met boter en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng de geraspte Parmezaan met de tijm en verdeel dat over het brood. Bak in ca. 8-10 min goudbruin in de oven van 180°C.

Serveren:

  • Hussel de kip-venkelsalade in de kom. Leg een lepel salade in het midden van het langwerpige bord en druppel de dressing erover. Leg de 2 Parmezaanwafeltjes naast de salade aan de linkerzijde en aan de rechterzijde de amuselepel met de gevulde lychee.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Gustave Lorentz Pinot Blanc, Elzas-Frankrijk