Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Cursus messenslijpen / snij techniek:  door Frank van Lier en Dick Visser
Datum: zaterdag 11 mei 2024
Locatie: CCR Schiedam
Aanvang: 10.00-12.00 lunch 2e deel 13.00-15.00 uur
Er kan die dag alleen contant betaald worden dit geld voor zowel de cursus als de eventuele drankjes na afloop. Aub gepast betalen.

In een dagdeel leer je met behulp van een wetsteen je eigen (koks)-mes slijpen. Daarna wordt er van groep gewisseld en kun je aan de slag met de snij techniek.
Messen slijpen:
De wetsteen die we gebruiken heeft een grove en fijne kant en is inbegrepen en mag je na de cursus mee naar huis nemen om thuis verder te oefenen.
Er wordt gewerkt in kleine groepjes en we beginnen met oefenmessen. Als je de kunst onder de knie hebt mag je, eventueel onder begeleiding, je eigen mes slijpen.
Er wordt ook ingegaan op het onderhoud van de wetsteen en de mogelijkheid de steen aan te passen aan messen met een ronde snijkant bv een tourneer mes. Of een fileermes dat eindigt met een ronde snijkant.
Er kunnen geen kartelmessen worden geslepen. M.u.v een broodmes met grove kartels.
Eventueel is het mogelijk een professionele steen aan te schaffen waarmee je je mes nog scherper kunt maken. Deze bedraagt € 20.00. Voor huis tuin en keuken gebruik volstaat de gewone steen prima.


Snijtechniek: Hierbij leer je hoe je je koksmes op een veilige manier kunt gebruiken. Na deze uitleg gaan we aan de slag en leren we jij de volgende manieren van snijden: jullienne, brunaise, eminceren. Maar ook het snel en veilig snipperen van een uitje is onderdeel van deze cursus.
Julienne: zijn dunne staafjes (bv franse friet) van circa 5 cm.
Brunoise: zijn hele kleine dobbelsteentjes (circa 2-3 mm).
Eminceren: is het in flinterdunne plakjes snijden van groenten, zoals bijvoorbeeld knoflook, champignons of truffel. Er zijn geen vaste voorschriften voor de dikte van de plakjes.

De kosten voor deze dag bedragen € 25.00
Dit is inclusief de wetsteen, oefenmateriaal, koffie, thee en lunch.
Overige drankjes tegen CCR prijs.

Aanmelden: per mail bij: Dick Visser email: daavisser@gmail.com