Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Portobelloburger met pesto en ovenfriet met vegan mayonaise

Nog geen beoordeling
Portobelloburger met pesto en ovenfriet met vegan mayonaise
Recept afdrukken
GangHoofdgerecht
KeukenVegetarisch
Trefwoord2022, augustus
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Portobello cheeseburger

 • 12 st pitabroodjes
 • 12 st portobellos

Marinade

 • 3 el ketjap manis
 • 3 el sesamolie
 • 3 el balsamicoazijn
 • 3 el Japanse miso pasta

Pesto

 • 50 gr verse basilicum
 • 5 tn knoflook
 • 100 g pijnboompitten
 • 80 g parmezaanse kaas excl korst
 • 300 ml olijfolie

Toppings

 • 3 st rode ui
 • 4 st trostomaten
 • 75 g rucola
 • Optioneel: wat tomatenketchup naar smaak

Ovenfriet

 • 1000 g bloemige aardappelen
 • 50 ml zonnebloemolie of arachideolie

Vegan mayonaise

 • 300 ml sojamelk ongezoete
 • 750 ml zonnebloemolie
 • 3 el appelazijn
 • 3 el mosterd
 • 1 tl zeezout
 • peper en zeezout

Instructies

Marinade

 • Roer de ingrediënten goed door elkaar, zodat ook de miso pasta daarin volledig is opgelost.

Pesto

 • Rooster de pijnboompitten zonder olie of boter lichtjes in een pannetje.
 • Laat ze afkoelen op een bordje. Rasp de Parmezaanse kaas. Pel de knoflook en snijd in stukjes. Doe de knoflook, kaas en geroosterde pijnboompitten en de blaadjes basilicum in de keukenmachine en maal tot een groene massa. Voeg de olijfolie er beetje bij beetje bij en mix goed door. De pesto moet niet de droog zijn maar ook niet te olieachtig. Breng de pesto op het laatst op smaak met een beetje zwarte peper.

Toppings

 • Snijd de rode ui in zeer fijne brunoise. Snijd de trostomaten in dunne plakken. Was en pluk de rucola en verwijder dikke stelen.

Portobello burger

 • Veeg de portobellos schoon met keukenpapier. (NB.: niet afspoelen, dan zuigen ze water op en verliezen smaak!) Snijd het steeltje af tot iets boven het kapje. Kwast de portobellos dik in met de marinade en laat dit 20 min intrekken. Smeer ze net voor het grillen opnieuw in met marinade. Grill de portobellos aan beide zijden op een hete grillpan, 6-7 min per kant. Bak de pitabroodjes af in de oven. Snijd de afgebakken pitabroodjes horizontaal doormidden. Smeer de snijkant van de onderste helft van de pitabroodjes in met pesto. Leg daarop wat rucola en vervolgens de portobello, dan de plakjes tomaat. Smeer de snijkant van de bovenste helft van het pitabroodje in met een flinke dot vegan mayonaise, doe hier wat van de fijngesneden rode ui op en zet bovenop de rest van de burger. Prik zo nodig een cocktail prikker midden door het broodje om dit bijeen te houden.

Ovenfriet

 • Was de aardappelen en snij deze tot grove frieten van ca 2-3 cm dik. Doe ze in een ruime pan water met een snuf zout en breng aan de kook. Laat ze in totaal zo’n 10 min in de pan zitten (vanaf het moment dat je het vuur aanzet, dus ook als het water nog niet kookt). Giet ze dan af en leg ze op een schone theedoek. Dep ze goed droog, maar kijk uit dat je de frieten niet breekt. Leg de frieten gelijkmatig verdeeld op de bodem van een braadslede of bakplaat. Giet de olie erbij en hussel de frieten om, verdeel ze weer gelijkmatig over de bodem. Bak de frieten nu in 20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte). Haal ze uit de oven en schep ze om, verspreid ze weer gelijkmatig over de bodem. Bak de frieten nu nog in 10 min op 220°C tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn. Schep de frieten nu in een kom met keukenpapier, strooi er wat zout over en schud om.

Vegan mayonaise

 • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Giet de sojamelk in schone hoge beker en voeg de mosterd, appelazijn, zout en peper toe. Meng alles even kort met een lepel door elkaar. Zet de staafmixer op een gematigde (maar niet te lage) stand en plaats ‘m in het mengsel. Voeg langzaam de olie toe terwijl je met de staafmixer langzaam op en neer gaat. Zorg dat je als het ware ‘lucht opzuigt’ en de massa zich goed mengt. Stop met mixen als de mayonaise dik genoeg is.

Serveren

 • Zet het compleet belegde broodje met de portobelloburger net boven het midden op het voorverwarmde bord. Leg hieronder een kleine portie friet op het bord en zet daar een klein potje vegan mayonaise naast

Notities

WIJNSUGGESTIE
Cabriz Tinto Organic, Dão- Portugal