Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Reuzenpavlova met karamel, slagroom en zomerfruit

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2020, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Meringue

 • ½ st citroen
 • 8 st eieren alleen eiwit gebruiken
 • 200 g poedersuiker
 • 200 g witte basterdsuiker

Karamel

 • 50 ml water
 • 200 g kristalsuiker
 • 125 ml slagroom
 • 50 g boter

Fruittopping

 • 500 g aardbeien
 • 300 g blauwe bessen
 • 600 ml slagroom

Instructies

Bereiding:

 • Zet 1 grote schaal en 12 dessertbordjes klaar. Verwarm de heteluchtoven op 100 °C..

Meringue

 • Splits de eieren. Gebruik alleen de eiwitten. Maak de kom waarin de eiwitten geklopt worden goed schoon en droog. Wrijf de binnenkant in met een halve citroen - het zuur lost de vetten op, wat voor stevig schuim zorgt en de meringue van binnen lekker sticky maakt. Klop de eiwitten schuimig. Voeg dan geleidelijk in stappen de basterdsuiker en poedersuiker toe en klop door tot het mengsel glanst en je er pieken van kunt vormen. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en stort het geklopte eiwit erover uit. Maak met een spatel een grote, min of meer gelijkmatige rechthoek van. Zet in de oven van 100 °C en bak 2 uur. Schakel de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de meringue in de oven afkoelen.

Karamel

 • Snijd de boter in klontjes en bewaar in de koeling. Giet het water en de kristalsuiker in een sauspan en breng aan de kook. NB. NIET roeren, want dat verstoort het karamelliseringsproces. Het zoete mengsel zal flink gaan bubbelen, laat rustig doorkoken tot de siroop lichtbruin wordt. Zodra de siroop lichtbruin wordt: pan van het vuur. Roer vervolgens de slagroom door de siroop Voeg tot slot de boter, klontje voor klontje, toe om het geheel te binden. De karamel lijkt wat dun, maar zal bij afkoelen dikker worden. Giet de karamelsiroop in een schenkbeker. Eventueel een lepeltje water om de karamel dunner te maken.

Fruittopping

 • Haal de kroontjes van de aardbeien en snijd ze, afhankelijke van de grootte, doormidden of in vieren. Zet de bessen en aardbeien tot gebruik apart. Klop kort voor het serveren de slagroom luchtig.

Serveren:

 • Trek de meringue VOORZICHTIG los van het bakpapier en leg de meringue op een grote schaal (of op een met aluminiumfolie ingepakte grote snijplank). Schep de slagroom op de meringue. Laat een rand vrij. Verdeel de aardbeien en blauwe bessen erover. Sliert er royaal karamel overheen en zet de pavlova op tafel met 12 gebaksbordjes en vorkjes ernaast.