Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

 

Salade van nieuwe aardappelen, asperges, nieuwe haring en zeekraal met basilicum-olijven brood

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangSalade, Voorgerecht
Trefwoord2020, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Brood

  • 275 g bloem 250+25
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el boter
  • 1 tl suiker
  • ¾ tl zout
  • 1 st biocitroen
  • 200 ml karnemelk 150+50
  • 100 g zwarte olijven
  • 20 g basilicumblaadjes

Salade

  • 300 g zeekraal
  • 15 st witte asperges
  • 300 g nieuwe opperdoezer-aardappelen
  • 3 st eieren middelgroot

Haring

  • 8 st nieuwe haring schoongemaakt

Dressing

  • 2 st sjalotjes
  • 3 el appelazijn
  • 2 el grove mosterd
  • 150 ml olijfolie extra vergine

Garnering

  • ½ bos dille

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven op 200 °C. Zet 12 langwerpige witte borden klaar

Brood

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Was en rasp de citroen. Hak de basilicumblaadjes grof. Snijd de olijven in ringetjes Zeef 250 g bloem en 2 tl bakpoeder boven een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe hierin 2 el zachte boter,1 tl suiker, 3/4 tl zout, 150 ml karnemelk, geraspte citroenschil, de grof gehakte basilicumblaadjes en de gesneden olijven. Werk de bloem met je handen naar het midden zodat het zich langzaam mengt met het vocht. Meng het tot een stevig en samenhangend deeg, het hoeft niet gekneed te worden. Voeg zondig extra karnemelk toe als het deeg te droog is.
  • Leg het deeg als een bol op de bakplaat en snijd er aan de bovenzijde een ondiep kruis in. Bestrooi het deeg met wat extra bloem en bak het brood in ca 50 min bruin en gaar midden in de oven.

Salade

  • Was de zeekraal en verwijder harde stukken. Schil de asperges, verwijder onderkant en snijd in schuine stukken van ca 5cm. Was de opperdoezers en snijd ongeschild in parten van ca 2 cm breed. Breng een ruime pan met water aan de kook. Doe de zeekraal in de pan en blancheer 3 min. Schep de zeekraal in een vergiet en spoel af met koud water. Kook de asperges in het zelfde water ca 3-4 min. beetgaar en spoel ook af in de vergiet.
  • Tot slot de opperdoezers in 6-7 min gaar koken en met de groenten, goed laten uitlekken.
  • NB eventueel extra drogen in schone theedoek. Kook en schil de eieren, snijd in partjes. Bewaar alles tot uitserveren.

Haring

  • Verwijder achtergebleven graatjes met een pincet. Verwijder zo nodig restjes huid en stukje staart. Snijd de haringfilets in reepjes van ca 3 cm en bewaar op koele plaats.

Dressing

  • Snijd de sjalotjes fijn. Meng in een kommetje de sjalotjes met de olijfolie, appelazijn en grove mosterd.

Garnering

  • Scheur 6 takjes dille in kleine takjes.

Serveren:

  • Snijd het brood in plakken/parten. Leg op de langwerpige witte borden aan een zijde gemengd de groenten en opperdoezers Drapeer de reepjes haring en partjes ei hierop. Sprenkel wat dressing erover en garneer het geheel met takjes dille. Leg op de andere zijde een plakje brood. Serveer de rest van de dressing in een kommetje.

Notities