Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

 

Sinaasappelcakejes met roomijs

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2021, juli
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Sinaasappelpuree

 • 1 st biosinaasappel

Sinaasappelcakejes

 • 3 st eieren
 • 120 g fijne kristalsuiker
 • 120 g amandelmeel
 • 1 tl bakpoeder
 • 70 g ricotta
 • 50 g boter
 • muffinvorm

Sinaasappelsiroop

 • 1 st biosinaasappel
 • 30 g fijne kristalsuiker
 • 1 st satéstokje

Roomijs

 • 500 ml volle melk
 • 500 ml slagroom
 • 150 g kristalsuiker
 • 8 st eieren 8 eidooiers
 • 12 st 125 ml losse papieren cakevormpjes met geribbelde rand

Garnering:

 • 80 g gepelde pistachenoten
 • 1 st bio sinaasappel

Instructies

Bereiding:

 • 12 zwarte rechthoekige bordjes. Verwarm de oven voor op 170℃

Sinaasappelpuree

 • Leg 1 sinaasappel in een kleine steelpan en giet er zoveel koud water op zodat hij onder staat. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 1 uur zachtjes koken met het deksel op de pan. Giet de sinaasappel af, laat afkoelen en snijd in vieren. Haal de pitjes eruit en pureer met schil en al in de keukenmachine.

Sinaasappelcakejes

 • Vet de muffinvorm en de losse papieren cakevormpjes in en zet vormpjes in de muffinvorm. Zeef het bakpoeder. Klop met de mixer de 3 eieren met 120 g suiker tot een licht dik en romig mengsel. Spatel het amandelmeel, het bakpoeder en de ricotta erdoor. Spatel vervolgens de sinaasappelpuree er luchtig door. Vul de vormpjes tot even onder de rand met het beslag. Bak de cakejes 25-30 min tot ze goudbruin en mooi gerezen zijn.

Sinaasappelsiroop

 • Pers een sinaasappel uit. Verwarm het sap met de suiker in een pannetje op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Laat de siroop 2-3 min licht inkoken. Prik met een satéstokje een paar gaatjes in elk cakeje en schenk de siroop erover. Laat de cakejes afkoelen. Neem ze uit de vormpjes.

Roomijs

 • Verhit al roerend de melk, room, suiker en 8 eidooiers tot maximaal 82°C. Koel terug tot circa 40C ine een bak met ijswater. Draai fijn. Zet afgedekt in de koeling. Giet het afgekoelde mengsel in de ijsmachine en draai er ijs van.

Garnering

 • Schil de laatste sinaasappel en snijd de parten tussen de vliesjes eruit. Hak de pistachenootjes grof.

Serveren:

 • Leg op een rechthoekig zwart bord een cakeje en leg hier een sinaasappelpartje op. Leg er een bolletje roomijs naast en bestrooi met de pistachenootjes.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Hardy Le Coq d’Or Pineau des Charentes Ugni Blanc, Charente, Frankrijk (75cl)
Geen wijn, wel gemaakt van druiven. Pineau des Charentes is een Frans aperitief, gemaakt van onvergist druivenmost en jonge Cognac. Doordat het een mooie balans tussen frisheid en zoete volheid met een subtiel aroma heeft, past het verrassend ook bij niet al te zoete desserts, maar ook bij een kaasplankje. Hardy Coq d'Or heeft een mooie gouden kleur met in de neus geuren van gedroogd fruit, honing en citroen. Gekoeld serveren, ook lekker met tonic, veel ijs en een schijfje sinaasappel.