Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Gegrilde sint-jakobsschelpen met avocadosalsa en kaasvlinder

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2020, september
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Kaasvlinders

 • 270 g bladerdeeg rol tante Fanny
 • 100 g boter
 • 100 g Goudse belegen kaas
 • 100 g Parmigiano reggiano
 • 50 ml melk
 • 1 tl mosterd

Sint-jakobsschelpen

 • 24 st sint-jakobsschelpen
 • olijfolie
 • zeezout
 • vers gemalen peper

Avocadosalsa

 • 2 st rijpe avocado’s
 • 1 st citroen
 • 4 st bosuien
 • 1 st rode peper
 • 1 bosje koriander
 • 3 el olijfolie

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 kleine blauw grijze bordjes in de warmhoudkast. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Kaasvlinders

  Kaascrème

  • Rasp de kazen. Klop de boter en de kaas op in de keukenmachine. Verwarm ondertussen de melk tot lauwwarm. Voeg langzaam terwijl de keukenmachine draait de melk toe en laat het mengsel goed luchtig kloppen. Op smaak brengen met de mosterd. Rol het deeg uit en leg het met de deegkant op het werkblad. Strooi wat bloem op werkblad en op het bladerdeeg. Rol het deeg nog wat verder uit tot een lap van 20 x 20 cm. en 1 ½ mm dik. Besmeer het deeg met een laagje kaascrème. Vouw de linker- en rechterkant van de deegplak ca. 3 cm naar binnen. Besmeer de ontstane stroken opnieuw met een laagje kaascrème. Herhaal tot er 2 met kaascrème besmeerde stroken deeg tegen elkaar aanliggen. Vouw als laatst de ene deegstrook over de andere, zodat een soort vlindervorm ontstaat als je de doorsnede van het deeg bekijkt. Dek af met huishoudfolie en laat het deeg ca 30 min goed koud worden in de vriezer!
  • Snijd in 24 plakjes, leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze af in 12-15 min goudbruin in midden van de oven.

  Avocadosalsa

  • Citroen gedeeltelijk uitpersen om de avocadoblokjes te besprenkelen Schil en halveer de avocado’s en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en besprenkel direct met citroensap Snijd de bosuien in kleine ringen. Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd de peper dwars in kleine reepjes. Hak de koriander fijn (2el voor de salsa en bewaar rest voor garnering), Meng de avocadoblokjes met de bosui, rode peper, koriander (naar smaak!) en olijfolie.

  Sint-jakobsschelpen

  • Dep de sint-jakobsschelpen droog en bestrijk ze met olijfolie. Verhit een grillpan en grill de schelpen 1- 2 min aan beide zijden. Kruid met zeezout en versgemalen peper. Serveer direct.

  Serveren:

  • Leg de sint-jakobsschelpen op de borden en lepel de salsa over de schelpen en op de borden en garneer met wat koriandertakjes en serveer er een kaasvlinder bij .