Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Ikan djahé met tomaat isi

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangBijgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2021, januari, oktober
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ikan djahé

 • 1200 g kabeljauwfilets
 • 3 st uien
 • 2 tn knoflook
 • 1 el djahé
 • el sambal oelek potje
 • 1 st citroen rasp en sap
 • 1 tl laos
 • 2 el bruine basterdsuiker
 • 2 el ketjap manis
 • ½ el zout
 • bloem

Tomaat isi

 • 6 st tomaten
 • 3 st uien
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 3 tl laos
 • 3 tl sambal oelek
 • 2 el citroensap van de citroenen van ikan djahé
 • 4 el santen

Garnering

 • 2 st citroenen
 • 1 bosje selderij
 • arachideolie

Instructies

Bereiding:

 • Leg 12 kleine borden in de warmhoudkast.

Ikan djahé

 • Snijd de vis in moten van ca. 25 g (ca.5x5 cm). Bloem de vismootjes.Snipper de uien. Hakde knoflook fijn. Rasp de citroenschil en pers de citroen uit. (NB.: het sap wordt ook in detomaat isi gebruikt!). Fruit in wat arachideolie de uien en de knoflook met de djahé. Roer erde sambal, de citroenschilrasp, basterdsuiker, ketjap, 2 el citroensap en het zout door en zetdeze saus van gefruite uien apart. Bak de blokjes vis in een andere pan in zeer hetearachideolie tot ze van buiten iets bruin en van binnen net niet meer glazig zijn.

Tomaat isi

 • Snijd de tomaten overlangs in 4 dikke platte schijven. Snijd de ronde zijkantjes weg. Dieworden niet gebruikt. Snipper de uien grof. Fruit de uien in wat arachideolie met hetknoflookpoeder, de sambal oelek en de laos. Voeg daarna de schijven tomaat toe, samenmet het citroensap. Laat 5 min zachtjes meebakken met de ui. Op smaak maken met santen.Het geheel op een zacht pitje wat laten indikken.

Garnering

 • Was en snijd de citroenen in 12 schijfjes en hak de selderij zeer fijn.

Serveren

 • Leg 3 of 4 stukjes gebakken vis midden op elk bord. Schep hier een lepel van de saus vangefruite uien overheen. Leg hier links van twee schijven gebakken tomaat met wat van sausmet santen. Garneer met een schijfje citroen schuin rechtsboven tegen de vis geleund enstrooi wat zeer fijngehakte selderij over het vrije deel van het bord.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Viognier Reserve 2020 – Luc Pirlet – Languedoc – Frankrijk
Bij dit gerecht is de maillard reactie, oftewel de krokante huid van de Kabeljauwfilet de match met de houtgerijpte Viognier. 
De Viognier, het kruidenbuiltje van de witte druiven, komt uit de stal van Luc Pirlet een begnadigd wijnmaker uit de Limoux die in 1995 zijn kansen schoon zag in de uitgestrekte wijnvelden van de Languedoc.
Elke hectare is grondig onderzocht op alle mogelijke parameters om het beste eruit te halen.
Deze wijn is een blend van meerdere wijnbergen aan de kust (mergel en klei) en wijnbergen in de Limoux waarbij de meeste een kalkrijke bodem hebben. Voor de zonovergoten wijnen uit deze streek is dat van belang omdat deze bodemsoort elegantie en verfijning geeft. Spreek: kalk=elegantie!!
De opvoeding geschiedt op barriques van 225 liter eik, daarbij is 50% nieuw en 50% meermaals gebruikt.
Het romige in de wijn zal het bak-en braad effect van de vis oppikken en versterken en de spannende kruidigheid zal harmoniëren met de Sambal, Laos en de Djahé. Wijn en gerecht zullen elkaar wederom versterken.
Serveertemperatuur: 12 ° C