Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Sinaasappel Grand Marnier soufflé

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2020, september
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 12 st eieren
  • 170 g boter 150+20
  • 90 g bloem
  • 350 ml melk
  • 2 st sinaasappel onbespoten
  • 100 ml Grand Marnier
  • 350 g suiker 50+300

Garnering

  • 1 bosje munt
  • 12 ovenschaaltjes ramequins
  • 12 klein bordjes

Instructies

Bereiding:

  • Verhit de oven op 200 °C.

Saus

  • Was en rasp de sinaasappels. Zet de sinaasappelrasp apart, 6 tl voor de saus en ca 2 tl voor de garnering. Bewaar de sinaasappels voor garnering.
  • Splits de 12 eieren en bewaar tot gebruik.
  • Smelt 150 g roomboter in een kleine steelpan en voeg de bloem toe. Laat de bloem al roerend ca 2 min garen. Blijf roeren en schenk de melk erbij. Blijf roeren op laag vuur tot de massa glanzend en dik is en makkelijk van de pan loskomt. Haal de pan van het vuur, schep het beslag over in een kom en laat afkoelen.
  • Meng na het afkoelen één voor één de 12 eidooiers door de dik gebonden massa en voeg de 6 tl sinaasappelrasp en Grand Marnier toe. En meng goed.
  • Vet de ovenschaaltjes in met 20 g roomboter en bestrooi de binnenkant met suiker (50 g) tot de binnenkant bedekt is.

Soufflé

  • Klop de 12 eiwitten in een vetvrije kom luchtig. Voeg 1 el suiker toe van de 300 g en klop verder tot het schuim wat steviger is. Voeg nu ongeveer de helft van de suiker toe en klop tot een stevige massa. Voeg vervolgens schep voor schep de rest van de suiker toe. Gebruik een kleine houten lepel of vuurvaste spatel. Neem enkele eetlepels eiwitschuim en meng door de massa in de andere kom. Voeg als dit gemengd is, de helft van de eiwitten toe en spatel luchtig door elkaar. Laat vervolgens de rest van de eiwittenschuim in de kom glijden en spatel het voorzichtig door de soufflémassa.
  • Verdeel over de 12 schaaltjes. Veeg met een schoon stukje keukenpapier de rand van de schaaltjes schoon.
  • Zet ca 15 min in het midden van de voorverwarmde oven.

Garnering:

  • Snijd de schil van de sinaasappels tot op het vruchtvlees. Snijd de partjes tussen de vliezen uit. Selecteer wat topjes munt.

Serveren:

  • Plaats de ramequins op een klein bordje en garneer de soufflés met de overgebleven sinaasappelrasp en leg op iedere soufflé een partje sinaasappel en wat munt. Serveer direct