Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Tonijn op krokantje van filodeeg

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2020, februari
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 600 g tonijnfilet
  • 20 ml olijfolie

Filodeeg

  • 12 st plakjes filodeeg NB 10 in 1 pakje!!
  • 3 st eieren

Ricotta-parmezaanmengsel

  • 100 g ricotta
  • 100 g crème fraîche
  • 100 g parmezaan
  • 8 cm wasabi sliertje van 8 cm. uit een tube wasabi

Mayo-crème fraîchemengsel

  • 80 g mayonaise
  • 100 g crème fraîche
  • 5 cm wasabi sliertje van 5 cm uit een tube wasabi
  • 1 st limoen

Soja-wittewijnsaus

  • 60 ml zoete soja
  • 40 ml witte wijn
  • 8 cm verse gember
  • 1 st grote knoflookteen

Garnering

  • 50 g uitgelekte kappertjes
  • 30 st sliertjes bieslook
  • 1 ring van rond 10 cm.
  • bakpapier

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm oven voor tot 180 °C.

Filodeeg

  • Laat de filodeegplakjes in de verpakking ontdooien. Doe 3 eidooiers met een drupje water in een kommetje en klop deze los. Leg 1 plakje filodeeg op een snijplank en kwast deze in met eigeel. Leg er een tweede lapje boven op en snijd er met behulp van een ring van 10 cm 4 rondjes uit. Leg de rondjes op een bakplaat welke is belegd met bakpapier. Maak in totaal 24 rondjes, kwast ze in met eigeel en bak ze goudgeel af in een voorverwarmde oven op 180 °C ca 7 min . Laat afkoelen op een rooster en zet apart

Ricotta-Parmezaanmengsel

  • Meng ricotta, crème fraîche, parmezaan en de 8 cm wasabi. tot een crème. Zet apart.

Mayo-crème fraîchemengsel

  • Pers de limoen. Meng mayonaise, crème fraîche, en de 5 cm wasabi en hoogstens 1/3 limoensap (PROEVEN). Zet apart in spuitflesje. Bewaar limoensap voor sojasaus.

Soja-wittewijnsaus

  • Schil en rasp de 8 cm gember (Microplane). Rasp de knoflookteen. Meng soja, witte wijn, geraspte gember, geraspte knoflook en een beetje limoensap
  • (PROEVEN) en zet apart.

Garnering

  • Spoel de kappertjes in een zeef af met koud water en druk het water er uit. Zet apart. Knip de bieslook in kleine stukjes (4 mm.) Zet apart.

Tonijn

  • Peper en zout de tonijnfilet. Maak in een koekenpan 20 ml olijfolie zeer heet en schroei hierin de tonijn om en om 5 sec per kant! Laat afkoelen.

Serveren:

  • Gebruik ronde witte borden. Snijd de tonijn in dunne plakjes (4 mm) met een lengte van ca 6 tot 8 cm. Zodanig dat ze op de filodeeg rondjes passen. Besmeer 1 rondje filodeeg royaal met ricotta-parmezaan mengsel en leg dit in het midden van het bord.
  • Leg er nog een filodeegrondje op en hierop enige plakjes tonijn. Spuit wat streepjes mayo- crème fraîche mengsel op de tonijn. Versier de tonijn verder met kappertjes en bieslook en rondom wat grote druppels soja-witte wijn saus.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Mont Gravet Grande Cuvée, Sauvignon Blanc, Côtes de Cascogne-Frankrijk