Vijgen met stilton port en noten
Ingrediënten
Vijgen
- 12 st verse vijgen
- ½ fles rode port
- 2 el vijgenjam
- 300 g stilton
- honing
Gekarameliseerde noten
- 60 g walnoten gepeld
- 60 g suiker
- 1 à 2 el water
- 12 st krentenboterhammen
Instructies
Vijgen
- Wel de vijgen in zijn geheel in de port op een laag vuur (vlamverdeler) ca. 8 min.
- Haal de vijgen uit de port en laat ze uitlekken op keukenpapier. Kook het portvocht in tot 1/3 (stroperig).
- Snijd de vijgen open als een bloem en vul ze met een likje jam en stilton. Zet ze in een vuurvast schaaltje.
- Druppel kort voor het opdienen, wat honing over de kaas en plaats ze onder de hete salamander totdat de kaas een beetje pruttelt.
Gekarameliseerde noten
- Breek de gepelde walnoten met de hand in stukjes.
- Maak een karamel in een koekenpannetje van de suiker en heel weinig water.
- Schud de massa af en toe en voeg, als de suiker licht bruin wordt, de noten toe en roer die met een houten lepel zodat ze een suikerkorstje krijgen.
- Laat afkoelen op een plank.
- Rooster de krentenboterhammen en steek er rondjes uit.
Serveren
- Maak een spiegeltje van de portsiroop op een rond bord.
- Zet daar de vijg in en strooi wat gekarameliseerde noten omheen.
- Geef er geroosterde rondjes krentenbrood bij.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Fonseca Tawny Port, Dourovalley -Portugal