Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Vijgen met stilton port en noten

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangKaas
Trefwoord2019, januari
Porties12
AuteurMenucommisie CCR

Ingrediënten

Vijgen

  • 12 st verse vijgen
  • ½ fles rode port
  • 2 el vijgenjam
  • 300 g stilton
  • honing

Gekarameliseerde noten

  • 60 g walnoten gepeld
  • 60 g suiker
  • 1 à 2 el water
  • 12 st krentenboterhammen

Instructies

Vijgen

  • Wel de vijgen in zijn geheel in de port op een laag vuur (vlamverdeler) ca. 8 min.
  • Haal de vijgen uit de port en laat ze uitlekken op keukenpapier. Kook het portvocht in tot 1/3 (stroperig).
  • Snijd de vijgen open als een bloem en vul ze met een likje jam en stilton. Zet ze in een vuurvast schaaltje.
  • Druppel kort voor het opdienen, wat honing over de kaas en plaats ze onder de hete salamander totdat de kaas een beetje pruttelt.

Gekarameliseerde noten

  • Breek de gepelde walnoten met de hand in stukjes.
  • Maak een karamel in een koekenpannetje van de suiker en heel weinig water.
  • Schud de massa af en toe en voeg, als de suiker licht bruin wordt, de noten toe en roer die met een houten lepel zodat ze een suikerkorstje krijgen.
  • Laat afkoelen op een plank.
  • Rooster de krentenboterhammen en steek er rondjes uit.

Serveren

  • Maak een spiegeltje van de portsiroop op een rond bord.
  • Zet daar de vijg in en strooi wat gekarameliseerde noten omheen.
  • Geef er geroosterde rondjes krentenbrood bij.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Fonseca Tawny Port, Dourovalley -Portugal