Amandelgebak met peren in rode wijnsaus
Ingrediënten
Peren
- 450 ml rode wijn
- 200 g fijne kristalsuiker
- 3 st kaneelstokjes
- 6 st stevige peren bv doyenné du comice
Taart
- 200 g suiker
- 200 g boter
- 4 st eieren
- 100 g bloem
- 200 g amandelmeel
- 2 tl bakpoeder
- springvorm 24 cm doorsnede
- bakpapier
Instructies
Bereiding:
- Eventueel 12 taartbordjes verwarmen.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
Peren
- Zet een pan met de rode wijn en 200 g suiker op laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Schil de peren, verwijder klokhuis en snijd in vieren en vervolgens dunne parten.
- Leg de perenparten met de kaneelstokjes in de wijn, leg deksel op de pan en pocheer de peren in de wijn in ca.10 min. gaar. Laat de peren in het pocheervocht afkoelen.
Taart
- Klop de boter met 200 gram suiker met de mixer bleek en romig. Voeg een voor een de eieren toe en klop tussendoor steeds goed. Zeef de bloem en de bakpoeder. Spatel bloem, amandelmeel en bakpoeder door het mengsel. Houdt warm.
Bakken
- Vet de bakvorm in met boter of spray en bekleed met bakpapier.
- Schep de peren uit de pan, laat uitlekken en bewaar het pocheervocht.
- Leg de plakken peer elkaar licht overlappend in een cirkel in de vorm. Schep het taartbeslag erover en strijk de bovenkant met een spatel glad.
- Bak de taart midden in de oven in 35 à 40 min. gaar. Controleer met een satépen in het midden van de taart de gaarheid van het deeg (droge pen). Laat de taart 10 min. in de vorm staan.
Wijnsiroop
- Laat het pocheervocht 6-8 min. al roerend, op middelhoog vuur tot een siroop inkoken.
Serveren:
- Leg een schotel op de taart en draai deze in een beweging om. Bestrijk de warme taart met de wijnsiroop. Snijd de taart in 12 punten en serveer op een bordje.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Jordan Mellifera Noble-late Harvest- Riesling, Stellenbosch-Zuid Afrika