Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Mosselen met selderij

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangTussengerecht
Trefwoord2019, juli
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Knoflookplakjes

  • 12 tenen knoflook
  • 50 ml olijfolie
  • 8 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn

Mosselen

  • 2 kg mosselen soort: Jumbo Goud
  • ½ bs selderij
  • 10 st takjes tijm
  • 1 st ui
  • 5 tenen knoflook
  • 300 ml witte wijn
  • 20 g boter

Mosseljus

  • 20 g boter
  • 3 st sjalotten
  • 20 ml Noilly Prat
  • 40 ml room
  • 60 ml kippenbouillon
  • 12 draadjes saffraan
  • 350 ml mosselvocht van mosselen koken

Peterselie toefjes

  • ½ bs krulpeterselie
  • 50 g spinazie
  • 1 teen knoflook
  • 40 ml druivenpitolie
  • 20 ml olijfolie

Garnering

  • 2 stengels bleekselderij
  • 36 st posteleinblaadjes
  • peper en zout

Instructies

Knoflookplakjes

  • Maak 12 tn knoflook schoon en smoor ze gedurende 60 min in 50 ml olijfolie samen met de tijm- en rozemarijntakjes. Smoren, dus lage temperatuur, mag niet gaan bakken!
  • Vlak voor het serveren de knoflook in plakjes snijden.

Mosselen

  • Was de mosselen en verwijder kapotte mosselen. Maak in een grote pan een bedje van witte wijn, peper, zout, ½ bos selderij, 5 tn knoflook gekneusd, 10 takjes tijm, kleingesneden ui en 20 g boter. Breng aan de kook en voeg dan de mosselen toe.
  • Laat 1 maal goed opkoken en houd kokend gedurende 2 min.
  • Haal de mosselen uit de pan en BEWAAR HET KOOKVOCHT. Haal de mosselen uit de schelp en zet even apart .Zeef het kookvocht door een doek en zet apart voor de mosseljus.

Mosseljus

  • Fruit de gesnippperde sjalotten zachtjes in 20 g boter. Blus af met de Noilly Prat en laat dit bijna verdampen. Voeg nu de room, kippenbouillon, saffraandraadjes en 350 ml gezeefd kookvocht van de mosselen toe.
  • Schenk de rest van het kookvocht bij de uit de schelp gehaalde mosselen om uitdrogen van de mosselen te voorkomen.
  • Laat de mosseljus 35 min zachtjes koken en maak daarna de mosseljus fijn met de staafmixer.

Peterselie toefjes.

  • Was de peterselie en de spinazie en droog in de slacentrifuge. Maal peterselie spinazie, knoflook, druivenpitolie en 20 ml olijfolie in de kleine beker van de keukenmachine fijn. Maak op smaak met peper en zout en doe de massa in een kleine spuitzak.
  • N.B.bewaar wat peterselie voor de garnering.

Garnering

  • Schil de stengels bleekselderij met de dunschiller om draden te vermijden.
  • Snijd hele dunne reepjes van 6 cm. lang van de bleekselderij.
  • Haal de postelein blaadjes voorzichtig van de steeltjes.(3 per bord!)

Serveren:

  • Maak een streep van mosselen op het langwerpige bord. Serveer boven de streep 3 kleine toefjes peterselie uit de spuitzak en onder de streep 3 plakjes knoflook. Klop met de staafmixer de mosseljus op en lepel 1 of 2 el over de mosselen. Garneer met de reepjes bleekselderij, de posteleinblaadjes en wat kleine peterselie blaadjes

Notities

WIJNSUGGESTIE
Valdelagunde Cuveé Especial Verdejo Rueda Spanje