Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

 

Butternut squash soup (pompoensoep) en ciabattabrood

Nog geen beoordeling
Thanksgiving menu
Een menu met een lange traditie
Het verhaal gaat dat in de 17e eeuw een groep Engselse christenen (pilgrims) vanwege hun geloofsovertuiging, met hun schip de Mayflower, vanuit Plymouth, Engeland naar Massachussets in Amerika, vluchten. Na een slechte reis, konden zij daar aangekomen met de hulp van de Indianen een bestaan opbouwen. De pilgrims waren dankbaar voor de eerste oogst in dit vreemde land en de hulp van de Indianen. De twee bevolkingsgroepen vierden dit samen en zij noemden het Thanksgiving – dankbaar voor de oogst, de familie en andere zegeningen.
Sinds 1863 is dit een belangrijke nationale feestdag in Amerika. Het wordt altijd de vierde donderdag van november gevierd, met veel traditionele gerechten op tafel. In Amerika is deze feestdag nog grootser dan het Kerstfeest. Familie reist vanuit alle uithoeken van Amerika en de rest van de wereld om op deze dag bij elkaar te zijn.
Aangezien de Amerikaanse bevolking uit verschillende landen komen, geeft iedere bevolkingsgroep een eigen tintje van het land van afkomst aan het diner, maar de oorsprong, de kalkoen, mais, pompoen en zoete aardappelen traditie van alle Amerikanen.
Misschien eens leuk om ook eens kennis te maken met deze traditie. We zetten niet een heel Thanksgiving menu op tafel, maar een afgeleide hiervan met de traditionele producten.
Een belangrijke reminder tijdens dit foodfest: 'Count your blessings, not your calories.'
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenAmerikaans
Trefwoord2018, november
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Pompoensoep

 • 2 st flespompoen
 • 60 ml extra virgin olijfolie
 • 20 g boter
 • 1 st ui
 • 6 st bospeen
 • 6 cm gemberwortel
 • 3 st sinaasappels 120 ml sinaasappelsap
 • 700 ml kippenbouillon van goede kwaliteit
 • 5 g nootmuskaat
 • 2 tl kerriepoeder
 • peper en zout

Ciabatta

 • 1 st ciabatta voor 12 dunne plakken
 • extra virgin olijfolie
 • 150 g Parmezaanse kaas

Garnering:

 • 6 takjes thijm blaadjes
 • 4 el zestes van de sinaasappelschil

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm de oven op 200 °C en zet de soepkommen in de warmhoudkast.

Pompoensoep

 • Halveer de pompoenen, verwijder zaadjes en draadjes. Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in stukken. Leg de stukken pompoen op een ovenplaat en druppel hier ruim olijfolie over. Laat deze stukken 30 tot 40 min roosteren. Let op dat het niet verbrandt. Af en toe voelen of het al zacht is. Snijd de ui en de wortel fijn. Schil en rasp de gemberwortel, haal de zestes van de sinaasappel (zet apart voor de garnering) en pers de sinaasappels uit (zorg dat er pulp mee komt). Rasp wat nootmuskaat en zet apart. Verwarm een soeppan op laag vuur en voeg de extra virgin olijfolie en de boter toe. Voeg de uien en wortelen toe als de boter is gesmolten en na ca 5 min (als de groenten voldoende zacht zijn), voeg wat zout en peper toe. Voeg dan de 120 ml sinaasappelsap en geraspte gember. Laat het geheel nog even 1 à 2 min doorkoken en blijf over de bodem roeren met een houten lepel. Pureer eerst de stukken pompoen in de blender of keukenmachine en voeg de andere ingrediënten uit de pan toe en pureer nogmaals totdat alles een gladde massa is geworden. Doe daarna alles terug in de soeppan en voeg de kippenbouillon toe Breng op smaak met kerrie, peper, zout en geraspte nootmuskaat. Laat het geheel nog ca 10 min zachtjes doorkoken.

Ciabatta

 • Gebruik de salamnder. Rasp de Parmezaanse kaas en snij 12 dunne, schuine plakken van de ciabatta en leg de plakken op een bakplaat. Vet met een kwast de plakken in met wat extra virgin olijfolie op en bestrooi met de Parmezaanze kaas. Plaats de bakplaat onder de salamander (blijf erbij) tot het een mooie, goudkleurige, krokante bovenkant heeft.

Garnering

 • Rits de thijmblaadjes van de takjes.

Serveren:

 • Schep de soep in de soepkommen en garneer met blaadjes thijm en wat sinaasappelzestes en serveer er de ciabatta bij.

Notities

WIJNSUGGESTIE
De Bortoli Chardonnay, New South Wales- Australië