Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Dessert-Amuses

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2018, juli
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Aardbeien in rode wijnsiroop

  • 1 st sinaasappel
  • 200 ml rode wijn
  • 150 g lichte basterdsuiker
  • 12 st flinke aardbeien
  • 1 ½ el balsamicoazijn
  • 12 takjes verse munt

Mango-passievruchtenmousse

  • 2 st rijpe mango’s
  • 4 st passievruchten
  • 500 ml vanilleroomijs
  • 2 el sinaasappellikeur bv Grand Marnier

Chocolade-notenflikken

  • 150 g pure chocolade
  • 3 el ongezouten notenmix
  • 3 tl fleur de sel

Instructies

Aardbeien in rode wijnsiroop

  • Sinaasappel schoonboenen en helft van de schil (zonder wit) heel dun afsnijden.
  • In steelpan wijn, basterdsuiker en sinaasappelschil langzaam, al roerend, aan de kook brengen. Op zacht vuur in 10 min laten inkoken tot stroperige saus.
  • Intussen de aardbeien wassen en in plakjes insnijden, zonder ze los te snijden. Aardbeien, in waaiervorm op de (amuse)lepels leggen. Sinaasappelschil uit wijnsiroop verwijderen. Balsamicoazijn door siroop roeren en nog 1 min zacht laten koken. Wijnsiroop gelijkmatig tussen de lamellen van de aardbeien druppelen. Bewaar een deel voor verfraaien van het dessertbordje.

Mango-passievruchtenmousse

  • Schil de mango en snijd in blokjes. Passievruchten halveren en vruchtvlees eruit scheppen.
  • Pureer de mangoblokjes, vanilleroomijs en likeur tot gladde mousse.
  • Schep de passievrucht door de mangomousse.
  • De mousse over 12 glaasjes of bakjes verdelen.

Chocolade-notenflikken

  • Hak de noten grof. Rooster de noten goudgeel in een hete koekenpan. Laat ze afkoelen.
  • Leg op een snijplank een vel bakpapier.
  • Smelt de chocolade au bain-marie. Schep met een lepel rondjes chocolade op het bakpapier. Bestrooi de chocoladeflikken met de gehakte noten en het zout.
  • Laat de chocolade in de koelkast weer afkoelen en hard worden.

Serveren:

  • Leg op een dessertbordje de 3 gerechtjes. Trek een streep of maak spots met de wijnsiroop en leg een takje munt op het bordje om te verfraaien.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Weingut Krächer Auslese Cuvée, Burgenland-Oostenrijk