Koffiedessert
Ingrediënten
Koffiesiroop
- 2500 ml sterke koffie
- 400 g suiker
- 250 ml room
Parfait
- 6 st eierdooiers
- 75 g suiker
- 500 ml room
Crème brulee
- 500 ml room
- 100 g suiker
- 6 st eierdooiers
- 50 g rietsuiker
Garnering
- 12 st papieren rondjes
- 12 st munttopjes
Instructies
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 120 °C .
Koffiesiroop
- Kook de koffie met 400 g suiker in tot een dikke siroop (je hebt 1200 ml nodig).
- Klop de slagroom met suiker lobbig.
Parfait
- Klop voor de parfait in een grote beslagkom de eierdooiers met de suiker licht en luchtig.
- Voeg 900 ml van de lauwwarme koffiesiroop toe.
- Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld.
- Spatel de lobbig geslagen room door de koffiecrème. Vul de 12 koffiekopjes voor ca 2/3 met
- mengsel en zet ze minstens 2 uur in de vriezer.
Crème brulee
- Meng de room met 300 ml van de koffiesiroop, de suiker en de eierdooiers tot de suiker is
- opgelost. Schenk het mengsel in 12 ovenbestendige kopjes.
- Dek ze af met aluminiumfolie en zet ze 45 min au bain marie in de 120°C oven.
- Laat ze daarna afkoelen en zet ze in de koelkast.
Serveren:
- Neem de kopjes met parfait uit de vriezer en schep wat van de lobbig geklopte room erop. Versier met een topje munt. Strooi op de kopjes met de crème brûlee een laagjes rietsuiker en karameliseer dit met de gasbrander.
- Neem een langwerpig bord en leg er twee papieren onderzetters op en plaats de kopjes erop.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Jordan Mellifera Noble-late Harvest-Riesling, Zuid Afrika- Stellenbosch