Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Venkel-bleekselderijsoep

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenMediterraan
Trefwoord2016, maart
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 2 el olijfolie
  • 1 st ui
  • 2 tn knoflook
  • ½ tl venkelzaad’
  • 2 takjes lavas blaadjes
  • 2 st venkelknollen
  • 4 st bleekselderij
  • 100 g Zeeuw spek
  • 150 ml crème fraîche 100 + 50
  • 800 ml kippenbouillon
  • zout en peper

Instructies

Bereiding:

  • Zet 12 kopjes in de warmhoudkast.
  • Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Snipper de ui en voeg deze aan de olie toe met een snufje zout en laat 10 min fruiten.
  • Voeg vervolgens de fijngesneden knoflook, het venkelzaad en de lavas toe en fruit dat een paar min mee.
  • Snijd de venkel in grote stukken, schil de bleekselderij en snijd de stengels in boogjes.
  • Doe venkel en selderij in de pan erbij. Zet het vuur hoger en bak de groenten omscheppend een paar minuten.
  • Doe de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur laag, zet de deksel op de pan en laat de soep een half uur zachtjes koken.
  • Voeg de crème fraîche toe en pureer alles met de staafmixer. Zeef de soep vervolgens om een fluwelige substantie te krijgen
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Snij het Zeeuws spek in julienne.

Serveren:

  • Verdeel het spek over de kopjes.
  • Schenk voorzichtig de soep erbij en laat 1 theelepel crème fraîche in de soep glijden.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Pleyades Macabeo/Chardonnay Spanje- Cariñena
Helder bleek, strokleurig met een groene zweem. In de neus
duidelijk herkenbaar de geur van limoen, ananas en perzik, wat
ook in de krachtige, frisse smaak terugkomt. Zeer zuiver en
zacht met een lange afdronk.