Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Kabeljauw met tomaat op drie manieren

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangTussengerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2015, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Kabeljauw

 • 900 g kabeljauwhaasjes in mootjes van 75 g
 • bloem peper en zout

Tomaat op drie manieren

 • 1000 ml kippenbouillon
 • 10 st rijpe tomaten
 • 10 takjes tijm
 • 6 takjes peterselie 4 +2
 • 4 blaadjes laurier
 • 1 st klein blikje tomatenpuree 70g
 • tabasco
 • Pernod
 • 250 ml klein flesje tomatensap zonder toevoegingen
 • 200 ml slagroom stijfgeslagen
 • 4 st gedroogde tomaten op olie
 • 2 takjes oregano
 • 2 takjes basilicum
 • 3 st grote vleestomaten b.v. coeur de boeuff
 • olijfolie

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm de borden in de warmhoudkast.

Tomaat op drie manieren

  Saus

  • Breng de kippenbouillon met de kleingesneden rijpe tomaten aan de kook samen met de tijmtakjes, 4 peterselietakjes, laurierblaadjes en tomatenpuree en laat gedurende 1 uur koken met het deksel van de pan zodat e.e.a. reeds kan inkoken. Zeef de bouillon en laat verder inkoken tot de helft van de oorspronkelijke massa. Maak op smaak met wat druppels tabasco, een scheutje Pernod en eventueel wat zout. Zet apart. Verwarm voor het uitserveren.

  Tomatenslagroomquenelles

  • Doe de tomatensap in een steelpannetje en kook het sap in tot het bijna de dikte van tomatenpuree heeft. Laat afkoelen en meng het vervolgens met de stijf geslagen room. Breng op smaak met zout en een paar druppels tabasco. Bewaar in de koeling.

  Oregano-peterselie-basilicum-tomaat mengsel

  • Snijd de 4 gedroogde tomaten op olie in reepjes en vervolgens in kleine stukjes. Dep ze af met keukenpapier teneinde de olie te verwijderen. Hak oreganoblaadjes, basilicum en peterselie (2 takjes) fijn en meng met de tomatenstukjes. Zet apart.

  Vleestomaat

  • Kook een pannetje water en dompel hier de 3 ingekerfde vleestomaten in totdat het vel op meerdere plaatsen openbarst. Dompel de tomaten dan direct in koud water. Pel ze in het water en laat verder afkoelen in het koude water.(=pliseren)
  • Snijd minimaal 4 mooie dunne plakken uit iedere tomaat. Verwijder eventueel de harde kern.

  Kabeljauw

  • Neem een grote koekenpan en doe hier 4 el olijfolie in. Verhit de pan tot de olie begint te walmen en bak dan de gepeperde, gezouten en licht met bloem bestrooide kabeljauw aan
  • 1 kant tot 60% is doorgeslagen en vervolgens de andere zijde tot 100% doorgeslagen. De kabeljauw moet lichtbruin kleuren en uiteraard gaar van binnen zijn.

  Serveren:

  • Leg op een voorverwarmd diep bord 1 plakje vleestomaat en leg hier een mootje kabeljauw op. Schep wat van de saus rondom in het bord. Strooi nu wat oregano-peterselie-basilicum-tomaatmengsel rondom op de saus. Leg nu een quenelle (gebruik de kleine ijsschep) tomatenslagroom op de vis en serveer direct.

  Notities

  WIJNSUGGESTIE
  Piqueroque Côtes de Provence Rosé