Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Amandelshortcake met peer en blauwe bessen

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2016, september
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

  • 30 g zachte boter
  • 40 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 st kardemonpeul zaadjes
  • geraspte nootmuskaat
  • 4 st peren
  • 250 g blauwe bessen 125 + 125
  • 1 st citroen
  • 200 ml slagroom

Shortcake

  • 125 g boter
  • 125 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 150 g bloem
  • 50 g amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el water
  • 100 g geschaafde amandelen 50 + 50
  • 2 el rietsuiker

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe de boter, suiker, de gestampte kardemomzaadjes en een flinke snuf verse nootmuskaat in een middelgrote pan. Zet op een laag vuur en roer tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost. Schep de schoongemaakte en in stukjes gesneden peren erdoor en laat op laag vuur 8 min koken tot de peer zacht is maar niet tot moes gekookt.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur en voeg dan 125 g bessen toe en zet apart.

Shortcake

  • Klop het ei los. Beboter de vorm met een doorsnee van 24 cm.
  • Roer de boter en kristalsuiker romig in een kom tot het mengsel luchtig en glad is. Voeg het ei toe en meng goed. Voeg de bloem, het amandelmeel en bakpoeder toe en roer tot alles is gemengd. Stort dit op een met bloem bestoven werkblad en kneed de substantie kort tot een deeg. Verdeel in 2 stukken en leg 30 min in de koelkast afgedekt met plasticfolie.
  • Rol een stuk deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een cirkel met een diameter van 24 cm. Druk de deegcirkel in de springvorm.
  • Schep de peren en bessen met een schuimspaan uit de pan, verdeel over de deegbodem, maar laat een smalle rand vrij.
  • Rol de rest van het deeg op het met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een doorsnede van 25 cm.
  • Leg het deeg op de taart en druk de randen goed aan. Bestrijk de bovenkant met water en bestrooi met 50 g geschaafde amandelen en rietsuiker.
  • Bak 35-40 min in de oven, dek eventueel losjes af met folie als de shortcake te donker wordt.
  • Laat ca 20 min in de vorm afkoelen.
  • Klop de room lobbig. Rooster de overgebleven geschaafde amandelen.

Serveren:

  • Snijd de taart in 12 stukken en leg elk stuk op een bord. Schep er een lepel slagroom naast en garneer royaal met de blauwe bessen en de geroosterde amandelen.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Pacherenc du Vic Bilh-Saint Albert, ZW Frankrijk