Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Romige soep met asperges, mosselen en venusschelpen

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenMediterraan
Trefwoord2020, juni
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Basissoep

 • 3 st uien 1+2
 • 3 stelen bleekselderij
 • 2 tenen knoflook
 • 1 st prei
 • 1 st winterwortel
 • 6 st witte asperges
 • 1 kg mosselen
 • 1000 ml visbouillon
 • 150 ml slagroom
 • 500 ml witte wijn
 • 2 tl verse tijmblaadjes
 • 20 ml olijfolie extra vergine

Roux

 • 50 g boter
 • 1 el bloem
 • peper en zout

Venusschelpen

 • 36 st venusschelpen
 • olijfolie

Garnering:

 • 2 el bladpeterselie
 • 1 st maiskolf

Instructies

Bereiding:

 • Verwarm de oven op 200 °C. Zet 12 middelgrote soepborden in de warmhoudkast.

Basissoep

 • Kook de mosselen gaar in 500 ml wijn met 1 gesneden ui, in blokjes gesneden wortel en gewassen, in ringen gesneden prei. Zeef het kookvocht en haal de mosselen uit de schelp en bewaar beide voor de soep. Schil en snijd 2 uien klein, de bleekselderij in maantjes en hak de knoflook fijn. Schil de asperges, snijd de onderkant eraf en snijd in stukjes van 1 cm.
 • Bak de uien en de knoflook met olijfolie in een ruime soeppan glazig. Voeg de bleekselderij, de asperges en 300 ml kookvocht erbij en laat 10 min inkoken. Doe vervolgens de visbouillon, de tijmblaadjes en de mosselen in de pan erbij. Laat nog 5 min doorkoken.

Roux

 • Maak een roux in een sauspan door 20 g boter op een laag vuur te laten smelten en roer er dan langzaam de bloem door heen. Laat de roux op een laag vuur doorwarmen tot deze licht verkleurt (ca 5-10 min). Voeg langzaam met een soeplepel, lepel voor lepel, al roerend de soep aan de roux toe. Roer vervolgens de slagroom erdoor en temper de warmtebron. Blijf roeren terwijl de soep langzaam bindt en dikker wordt. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Venusschelpen

 • Smeer de gesloten venusschelpen in met zout en olijfolie en leg ze op een bakplaat. Laat roosteren tot de schelpen opengaan.

Garnering :

  Maiskolf

  • Trek de schutbladen van boven naar beneden eraf. Verwijder zijdeachtige draden en snijd het onderste deel eraf. Spoel de maiskolf af. Kook de kolf in ruim water zonder zout in 10-15 min gaar. Laat afkoelen en schraap de korrels van de kolf met een vork en bewaar afgedekt in warmhoudkast.

  Peterselie

  • Scheur wat blaadjes van de bladpeterselie.

  Serveren:

  • Schep de hete soep in de warme borden en verdeel de venusschelpen erover. Garneer met blaadjes bladpeterselie en de maiskorrels.