Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Salade met artisjokharten, gorgonzola, courgette en frambozendressing

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangSalade, Tussengerecht
Trefwoord2020, juli
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Salade

  • 600 g artisjokharten blik
  • 2 st limoenen
  • 2 st ansjovisfilet
  • 6 st sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 ml witte wijn
  • 400 ml kippenbouillon

Courgettes

  • 2 st gele courgettes
  • 2 st groene courgettes
  • olijfolie om de courgette in te smeren.

Frambozendressing:

  • 50 g frambozen
  • 1 st sjalot
  • 50 ml frambozenazijn
  • 150 ml extra vierge olijfolie

Garnering

  • 150 g rucola
  • 300 g gorgonzola
  • 250 g frambozen
  • 15 g basilicum

Instructies

Bereiding:

  • Zet de grijze ronde borden in de warmhoudkast.

Salade

  • Pers de limoenen, haal de artisjokharten uit het blik en leg ze met het sap van de limoenen, 10 min in koud water. Laat daarna uitlekken op keukenpaper en snijd doormidden. Snijd de sjalotten in 4 stukken en de knoflook in plakjes en zet dit alles weg tot gebruik. Snijd de ansjovis in fijne reepjes. Doe de witte wijn, de kippenbouillon en ansjovis in een pannetje en laat 5 min langzaam koken. Zet apart.
  • pannetje en laat 5 min langzaam koken. Zet apart.
  • Kort voor uitserveren: Fruit in een brede pan in wat olijfolie de stukken sjalot en de knoflook glazig. Voeg de artisjokharten toe en laat nog 2 min zacht doorbakken. Blus af met het witte wijn/bouillon mengsel en laat even doorstoven totdat alles goed warm is.

Frambozendressing

  • Meng de ingrediënten voor de frambozendressing met de staafmixer.

Courgettes

  • Was de courgettes en maak met kaasschaaf lange linten, totaal 12 groene en 12 gele courgetterepen. Grill deze heel even om en om in de grillpan. en smeer ze dan in met olijfolie en breng op smaak met zout. Leg op ieder groen courgettelint een geel courgettelint. Rol ze strak op en bewaar afgedekt tot gebruik.

Garnering:

  • Was en droog de rucola. Verkruimel de gorgonzola met een vork in stukjes. Zet frambozen apart. Pluk de basilicumblaadjes.

Serveren:

  • Verdeel de artisjokharten over de grijze borden. Plaats een courgetterolletje ertussen.
  • Verdeel de verkruimelde gorgonzola over de borden. Garneer met de rucola en enkele frambozen en wat basilicum. Maak af met frambozendressing.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Montes Reserva Sauvignon Blanc, Casablanca Valley, Chili