Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Profiteroles de Noël

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2020, december
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Soesjes

 • 125 ml volle melk
 • 100 g boter
 • 1 el suiker
 • ½ tl zout
 • 150 g bloem
 • 4 st eieren

Vanille-slagroom-notenvulling

 • 1 st biologische citroen
 • 250 ml slagroom
 • 150 g mascarpone
 • 3 el suiker
 • 1 st vanillestokje
 • 50 g pistachenoten zonder schil

Glazuurlaag

 • 375 g poedersuiker
 • water

Garnering

 • 40 g zilveren parels
 • poedersuiker
 • 250 g frambozen
 • 12 st chocolade hulstblaadjes
 • bakpapier
 • spuitzak met spuitmond

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 dessertbordjes klaar. Verwarm de oven voor op 170 ℃.

Soesjes

 • Breng de melk met 125 ml water, de boter 1 el suiker en ½ tl zout in een steelpan aan de kook. Zeef de bloem. Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe. Roer met een houten lepel tot een stevig beslag, wat loslaat van de wand van de pan. Schep het beslag in een beslagkom en laat 10 min. afkoelen. Klop vervolgens met een mixer op de laagste stand de losgeklopte eieren er gefaseerd door. Schep het beslag in een spuitzak met gladde spuitmond en spuit ca 40 hoopjes ter grootte van een walnoot op een met bakpapier belegde bakplaat. Let op: zorg voor voldoende tussenruimte! Bak net onder het midden van de oven in ca 25 min. gaar. Laat de soesjes afkoelen.

Vanille-slagroom-noten vulling

 • Boen de citroen schoon, rasp de schil van de citroen en bewaar. Pers de vrucht uit en bewaar voor de glazuurlaag! Roer in een kommetje de mascarpone los. Klop in een kom de slagroom stijf met 3 el suiker en spatel de mascarpone erdoor. Vijzel de pistachenoten heel fijn. Schraap het merg met een mespunt uit het vanillestokje en roer samen met de citroenrasp en de noten door de room. Schep in de schoongemaakte spuitzak met gladde spuitmond (3cm lang). Prik met een scherp, puntig mes een gaatje in de bodem van de soezen en vul ze met het mengsel.

Glazuurlaag

 • Meng het citroensap (zie bij vulling!!) met de poedersuiker. Voeg 2-3 el heet water toe en roer tot een dik, wit glazuur.
  Doop de soezen erin

Serveren

 • Leg op elk bordje 3 geglazuurde soezen. Garneer met poedersuiker door een zeef, de zilveren parels, de frambozen en het chocolade hulstblaadje