Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Gentse waterzooi van kip

Nog geen beoordeling
Belgisch menu
Recept afdrukken
GangSoep
KeukenBelgië
Trefwoord2019, oktober
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Ingrediënten:

 • 1000 g braadkip
 • 40 g boter
 • 1000 ml kippenbouillon
 • 2 st middelgrote uien
 • 3 st wortels waspeen
 • 2 st preien
 • 2 stengels bleekselderij
 • 2 st vastkokende aardappelen bv bintjes
 • ½ bos platte peterselie
 • 4 st laurierblad 2+2
 • 10 takjes tijm 5+5
 • 200 ml slagroom
 • 2 st eieren
 • zout en peper

Instructies

Bereiding:

 • Zet 12 soepborden in de warmhoudkast.

Waterzooi

 • Verwijder het overtollig vet uit de buikholte van de kip. Bestrooi de buikholte met zout en peper en leg er 2 blaadje laurier, 2 takjes bladpeterselie en 5 takjes tijm in. Hak de schoongemaakte uien grof. Smelt de boter op een matig vuur in een braadpan. Bak, al roerend, de uien in 5 min glazig, maar niet bruin. Leg de kip met de borst omhoog in de braadpan en voeg tot 2/3 van de kip kippenbouillon toe. Leg de deksel op de pan en laat de kip op laag vuur 30 min sudderen.
 • Schuim het oppervlak van de bouillon met kip af om vet en schuim te verwijderen.
 • Schrap en snijd de wortels in plakjes. Was en snijd de prei in ringen. Snijd plakjes van de bleekselderij. Voeg alles toe aan de soep. Bind de helft van de bladpeterselie, 2 blaadjes laurier en 5 takjes tijm met keukentouw samen tot bouquet garni en leg dit in de pan. Deksel op de pan en laat het geheel 20 min sudderen. Snijd de geschilde aardappelen in kleine blokjes en voeg dit nu toe, totdat de aardappel gaar is en de kip zeer mals is.
 • Haal de kip uit de bouillon met groenten en laat afkoelen. Verwijder het bouquet garni. Zodra de kip koud genoeg is, het vel verwijderen en het vlees van de botten plukken en in kleine stukjes trekken. (eventueel nog in blokjes snijden)
 • Klop de slagroom met eidooiers in een kom. Verwarm de bouillon op matig vuur. Roer een soeplepel van de warme bouillon door het eimengsel in de kom. Roer dit mengsel langzaam door de bouillon en groenten. Verhitten tot de soep indikt (niet koken!). Kipstukjes weer in de soep doen, verwarmen en op smaak brengen met peper en zout.
 • Hak de rest van de bladpeterselie fijn.

Serveren:

 • Verdeel kip en groenten gelijkmatig over de borden en schenk de soep (gebruik grote maatbeker) over de kip en groenten. Garneer de Gentse waterzooi met gesnipperde bladpeterselie.

Notities

WIJNSUGGESTIE
False Bay Cristalline, Stellenbosch - Zuid-Afrika