Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

 

Sinaasappeltaart

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2019, december
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

 • Lage taartring van 16 cm doorsnede
 • spuitzak met gladde spuitmond
 • gasbrander.

Ingrediënten

Suikerdeeg

 • 100 g koude boter
 • 100 g poedersuiker
 • 250 g bloem
 • 1 mespuntje zout
 • 1 st ei
 • boter om in te vetten

Vulling

 • 2 st sinaasappels
 • 2 el paneermeell

Sinaasappelschuim

 • 2 st sinaasappel 120 ml
 • 380 g suiker
 • 4 st eieren eiwitten

Sinaasappelbanketbakkersroom

 • 1 st vanillestokje
 • 4 st sinaasappels 250 ml
 • 75 g suiker
 • 2 st eieren
 • 2 el bloem

Konfijten sinaasappelschil

 • 100 g suiker
 • 1 st sinaasappel

Garnering

 • 2 el pistachenootjes

Instructies

Suikerdeeg

 • Meng de boter met poedersuiker, bloem, zout en ei en kneed dit tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 min rusten in de koelkast. Vet de taartring in. Rol het deeg uit en bekleed eerst de rand van de taartvorm en daarna de bodem met het deeg. Prik de bodem met een vork in en zet in de koelkast tot de vulling klaar is.

Sinaasappelbanketbakkersroom

 • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg er uit. Pers de sinaasappels uit voor 250 ml sap. Breng in een pan het sinaasappelsap, merg van het vanillestokje en de helft van de suiker aan de kook en laat dit 5 min zachtjes trekken. Scheid de eieren en gebruik alleen de dooiers. N.B. eiwit bewaren voor het schuim. Roer de eierdooiers met de rest van de suiker los en roer de bloem er door heen. Meng een scheutje sinaasappelsap door het eimengsel, schenk vervolgens de rest in de pan en roer goed door. Breng de sinaasappelbanketroom aan de kook en laat ca 3 min op laag vuur garen.

Vulling

 • Verwarm de oven op 180 °C. Schil 2 sinaasappels zonder het wit. Snijd de sinaasappelpartjes met een scherp mes uit de vliezen en verwijder de pitjes. Bestrooi de deegbodem met het paneermeel en leg de sinaasappelpartjes op de bodem. Schep de sinaasappelbanketbakkersroom over de sinaasappels. Bak de taart in het midden van de oven in ca 20 min goudbruin en gaar. Laat de taart daarna ca. 30 min afkoelen totdat het banketbakkersroom stevig is geworden. Neem daarna de taartring er af.

Konfijten snaasappelschil

 • Schil de sinaasappel met dunschiller en snijd de schil in dunne reepjes ( min 12!). Zet de schillen op met koud water en breng het aan de kook. Giet af en herhaal dit proces 4 keer. Voeg bij de laatste keer evenveel suiker als water toe en laat op zacht vuur konfijten (zachtjes koken). Leg ze op een bordje om af te koelen.

Sinaasappelschuim

 • Pers de sinaasappels uit en zorg dat je 120 ml sap hebt. Breng in een pan het sinaasappelsap met de suiker aan de kook tot 121℃. Hierna heb je suikersiroop. Neem de 2 eiwitten die je over hebt en voeg hier nog 4 eiwitten bij. Klop de 6 eiwitten in een schone kom tot stijve pieken. Giet druppelsgewijs de suikersiroop hierbij en klop het eiwit koud. Schep het schuim in een spuitzak met een gladde spuitmond. Spuit 12 toefjes schuim op bakpapier en rooster het schuim goudbruin met een gasbrander.

Garnering

 • Hak de pistachenootjes

Serveren:

 • Snijd de taart in 12 punten en leg op ieder bord een stuk, Leg daarnaast een toefje sinaasappelschuim. Sprenkel op de toefjes wat van de gehakte pistachenootjes en leg hier een stukje van de gekonfijte sinaasappelschil op.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Fusta Nova, Moscatel de Alexandria, Valencia-Spanje