Tarte tatin met eend en sinaasappelsaus
Ingrediënten
Tarte tatin
- 200 g gerookte eendenborstplakjes ca 5 plakjes per person
- 6 st appels Elstar
- 6 of 12 plakken bladerdeeg afhankelijk van de maat van de rammequin
- zout en peper
- 5 spicepoeder
- maanzaad en sesamzaad
- boter
- olijfolie
- 12 st rammequins
Sinaasappelsaus
- 4 st perssinaasappels voor 200 ml sap!
- 80 ml Oranjebitter
- 2 el honing
- 6 el sinaasappelmarmelade
- 1 snufje kruidnagelpoeder
- maizena
- vers gemalen peper
- zout
Instructies
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 °C en verwarm de bordjes voor in de warmhoudkast.
Tarte tatin
- Steek met de appelboor het klokhuis uit de appels en schil ze. Snijd de appels in dunne plakjes en bak de plakjes in boter.
- Laat het bladerdeeg ontdooien.
- Vet de rammequins in met olijfolie .Leg er een laagje appel in dan de plakjes gerookte eendenborst en een beetje zout, peper en 5 spicepoeder. Afwisselend doorgaan tot de rand van het bakje. Dek af met een passend plakje bladerdeeg (NB iets ruimer dan het bakje!) en druk bladerdeeg in het bakje.
- Zet de bakjes 15-20 min in de oven tot het bladerdeeg een mooi kleurtje heeft.
- Laat even afkoelen.
Sinaasappelsaus
- Pers de sinaasappels en gebruik 200 ml voor de saus
- Laat sinaasappelsap, Oranjebitter, marmelade, honing en kruidnagelpoeder in een pan zachtjes tot een saus inkoken. Breng op smaak met zout en peper.
- Indien nodig bij binden met maizena.
Serveren:
- Keer de iets afgekoelde bakjes om op een bordje. Bestrooi met sesam-en maanzaad en garneer met wat sinaasappelsaus.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Eymann Spätburgunder Diodynamic, Rheinland Pfalz Duitsland