Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Tarte tatin met eend en sinaasappelsaus

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangTussengerecht
Trefwoord2018, december
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Tarte tatin

  • 200 g gerookte eendenborstplakjes ca 5 plakjes per person
  • 6 st appels Elstar
  • 6 of 12 plakken bladerdeeg afhankelijk van de maat van de rammequin
  • zout en peper
  • 5 spicepoeder
  • maanzaad en sesamzaad
  • boter
  • olijfolie
  • 12 st rammequins

Sinaasappelsaus

  • 4 st perssinaasappels voor 200 ml sap!
  • 80 ml Oranjebitter
  • 2 el honing
  • 6 el sinaasappelmarmelade
  • 1 snufje kruidnagelpoeder
  • maizena
  • vers gemalen peper
  • zout

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en verwarm de bordjes voor in de warmhoudkast.

Tarte tatin

  • Steek met de appelboor het klokhuis uit de appels en schil ze. Snijd de appels in dunne plakjes en bak de plakjes in boter.
  • Laat het bladerdeeg ontdooien.
  • Vet de rammequins in met olijfolie .Leg er een laagje appel in dan de plakjes gerookte eendenborst en een beetje zout, peper en 5 spicepoeder. Afwisselend doorgaan tot de rand van het bakje. Dek af met een passend plakje bladerdeeg (NB iets ruimer dan het bakje!) en druk bladerdeeg in het bakje.
  • Zet de bakjes 15-20 min in de oven tot het bladerdeeg een mooi kleurtje heeft.
  • Laat even afkoelen.

Sinaasappelsaus

  • Pers de sinaasappels en gebruik 200 ml voor de saus
  • Laat sinaasappelsap, Oranjebitter, marmelade, honing en kruidnagelpoeder in een pan zachtjes tot een saus inkoken. Breng op smaak met zout en peper.
  • Indien nodig bij binden met maizena.

Serveren:

  • Keer de iets afgekoelde bakjes om op een bordje. Bestrooi met sesam-en maanzaad en garneer met wat sinaasappelsaus.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Eymann Spätburgunder Diodynamic, Rheinland Pfalz Duitsland