Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Chocolademeringues met fleur de sel en chocolade ijsbolletje

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangDessert
KeukenMediterraan
Trefwoord2017, augustus
Porties14
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Chocolademeringues

  • 3 st eiwitten 2 eiwitten van het voorgerecht
  • 200 g bruine basterdsuiker
  • 50 g pure chocola 70 %
  • 1 el fleur de sel

Vulling

  • 50 g pure chocola 70%
  • 200 ml verse roomkaas

Chocolade ijsbolletje

  • 200 g pure chocola 70%
  • 300 ml melk
  • 4 st eierdooiers
  • 80 g donkere basterdsuiker
  • 200 ml slagroom
  • 100 g walnoten

Garnering:

  • 50 g chocolade grof raspen

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 100 °C. ( gebruik de gasoven)

Chocolademeringues

  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Klop de eiwitten in een brandschone kom tot stijve pieken en klop dan schep voor schep de suiker er door. Klop tot de suiker is opgelost. Het mengsel moet dik en glanzend zijn. smelt de chocola au bain-marie (of de magnetron). Spatel met 2 of 3 slagen de gesmolten chocola door de eiwitten, het hoeft niet mooi egaal worden.
  • Maak met 2 lepels 48 kleine toefjes, ca. 4 cm. uit elkaar op de bakplaten. Bestrooi ze met fleur de sel. Bak ze in de oven ongeveer 1 ½ uur of iets langer, tot ze mooi droog zijn.

Vulling

  • Smelt de chocolade en meng door de roomkaas.
  • Breng een lik vulling aan op de onderkant van de meringue en druk er een tweede op.

Chocolade ijsbolletje

  • Verwarm de gebroken chocola en de melk al roerend op een zacht vuur tot de chocola gesmolten is.
  • Klop in een kom de eierdooiers met de suiker tot een dik en romig mengsel.
  • Voeg langzaam al roerend de warme chocola er door zet de kom op een pan met heet water.
  • Laat het mengsel onder roeren binden, niet koken. Laat het daarna onder af en toe roeren snel afkoelen. Klop de slagroom lobbig en hak de noten. Roer door de chocola en draai er in de ijsmachine ijs van. Bewaren in de diepvries.

Serveren:

  • Leg chocolade ijsbolletje in het midden van een langwerpig wit bord met aan elke zijde een meringue. Versier het bord tenslotte met grof geraspte chocolade.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Bertola 15 years old PX Sherry, Jerez de la Frontera - Spanje