Kaat Mossel
Ingrediënten
Advocaat
- 250 g eidooiers pak
- 250 g suiker
- 1 st vanillestokje
- zout
- 300 g wodka
Vanilleroomijs
- 250 ml room
- 500 ml melk
- 2 st vanillestokjes
- 160 g eidooiers pak
- 150 g fijne kristalsuiker
- 2 ½ el magere melkpoeder
Garnering:
- 125 ml slagroom
- munt
Instructies
Advokaat
- Doe alle ingrediënten in een schaal en verwarm het mengsel al roerend met een garde au bain marie, tot een temperatuur van 62 C°. Roer goed over de bodem om aanzetten te voorkomen.
- Zet de schaal dan in een bak met ijskoud water. Roer af en toe door en laat afkoelen.
- Giet de advocaat door een zeef in een kan of litermaat. Laat afkoelen in de koelkast.
- N.B. Als je te vroeg stopt met verhitten wordt de advocaat te dun, als het mengsel te warm wordt gaat het schiften of klonteren. Houd de temperatuur met een keukenthermometer goed in de gaten (max. 80°C).
Vanilleroomijs
- Verwarm de room met de melk en de opengesneden vanillestokjes tot er luchtbellen aan de rand van de pan verschijnen.
- Neem de vanillestokjes uit de pan en schraap de vanillezaadjes uit de stokjes en doe de zaadjes terug in de pan.
- Klop intussen de eidooiers, de suiker en de melkpoeder in een kom tot een licht en luchtig mengsel.
- Giet de melk goed roerend bij het dooiermengsel.
- Giet alles terug in de pan en verwarm au bain-marie, al kloppend, de massa tot een lichte binding ontstaat (tussen 75 en 83 C°) Niet heter laten worden want dan gaat het schiften.
- Schep de massa in een kom en laat afkoelen.
- Draai vervolgens ijs in de ijsmachine.
Slagroom
- Klop de slagroom (op koelkasttemperatuur) op met mixer of met de hand tot de gewenste dikte
Serveren:
- Verdeel het ijs over de ijscoupes, lepel de advocaat erover en leg er tot slot een toef slagroom op en garneer met wat munt.
Notities
WIJNSUGGESTIE
Muscat Beaume de Venise , Rhone