Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Met aubergine gevulde courgette met peterselieroom

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
Trefwoord2016, februari
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Auberginecompote

  • 4 st aubergines
  • 2 st knoflookteentjes
  • 1 tl gevijzelde komijn
  • 2 el tahin sesampasta
  • 1 st limoen

Rode uichutney

  • 2 st grote rode ui
  • 2 el honing
  • 2 el balsamico siroop
  • 200 ml rode port

Peterselie

  • 1 bs peterselie
  • 250 ml slagroom

Courgettes

  • 4 st courgettes
  • 12 el olijfolie 4 + 4 + 4

Garnering

  • 150 g chavroux geitenkaas piramide doosje

Instructies

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.

Auberginecompote

  • Prik met een vork gaatjes in de aubergines, leg ze op een bakplaat en gaar ze 2 x 25 min in de oven. (na 25 min de aubergines draaien). Snijd de aubergines in de lengte doormidden en verwijder het vel. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Doe 4 el olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de kleingesneden knoflooktenen. Voeg nu de gevijzelde komijn en de kleingesneden aubergine toe. Laat het meeste vocht verdampen en voeg 2 el tahin, de rasp van de limoen en het sap van de limoen toe. Breng op smaak met peper en zout. Zet apart.

Rode uichutney

  • Pel de rode uien, halveer ze en snijd ze in reepjes.
  • Zet de uien aan in 4 el olijfolie en fruit ze glazig. Voeg de honing, de balsamico en de rode port toe en laat zachtjes koken en indampen tot het licht stroperig is. Zet apart.

Peterselie

  • Snijd de stelen van de peterselie. Blancheer de peterselie gedurende 30 sec in kokend water. Spoel af onder koud water en knijp met de hand alle water uit de peterselie.
  • Verwarm de slagroom met de peterselie, pureer in de keukenmachine, giet terug en maak op smaak met peper en zout.

Courgettes

  • Snijd de courgettes in ronde stukken van 4 cm en verwijder het zachte zaadgedeelte in het midden met een pommes parisiennes boortje tot net iets boven de bodem, zodat er een bakje ontstaat. Verwarm 4 el olijfolie in een koekenpan en bak hierin de stukjes courgette boven, onder en op de kanten tot zij gaar zijn. Kruid ze daarna met peper en zout.

Serveren:

  • Vul 2 courgettestukjes per persoon met de warme auberginecompote en leg hier een toefje warme rode uichutney op en vervolgens een toefje chavroux geitenkaas. Schep boven ieder stukje courgette een lepeltje warme peterselieroom

Notities

WIJNSUGGESTIE
Pipoli Greco/Fiano, Italië – Basilicata
De wijn heeft een heldere goudgele kleur. In de neus ruikt men rijpe
tonen van tropisch fruit, in de smaak proeft men crispy citrus, sappige
zuren met een ronde, rijke afdronk. In de neus het aroma
van gedroogde abrikozen en witte bloesem.