Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Taartje van langoustines en spitskool met sesamdeeg en kerrievinaigrette

Nog geen beoordeling
Recept afdrukken
GangTussengerecht
Trefwoord2016, maart
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Ingrediënten

Taartje

  • 4 vellen filodeeg
  • 2 st eierdooiers
  • 4 el sesamzaad
  • gesmolten boter

Spitskool

  • 1 st spitskool
  • 400 ml room
  • 1 tl kerrie
  • 1 tl kummelzaad
  • peper en zout

Saus

  • 1 tl kerrie
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl balsamico azijn
  • zout en peper

Langoustines

  • 24 langoustines
  • 2 el olijfolie

Garnering

  • 1 bakje shisopurple
  • 12 ronde stekers met een doorsnede van 6 cm en een hoogte van 3 cm.

Instructies

Bereiding:

  • Ovens voorverwarmen op 160 °C en 180 °C. Zet 12 borden in de warmhoudkast.

Taartje

  • Leg 2 x 2 vellen filodeeg, met wat gesmolten boter ertussen, op elkaar. Steek 12 rondjes uit het filodeeg met de ronde steker. Bestrijk ze met eierdooier en bestrooi ze met sesamzaad. Leg de rondjes op een met vetvrij papier bedekte bakplaat. Dek ze af met vetvrij papier. Leg er een siliconematje op, zodat ze bij het afbakken plat blijven.
  • Bak de rondjes 5 min op 180 °C totdat ze krokant zijn.

Spitskool

  • Snijd de spitskool in zeer fijne julienne.
  • Zet de room op met kerrie en kummelzaad en kook langzaam in tot de room gaat hangen. Voeg de spitskool toe. Breng op smaak met peper en zout. Blijf roeren tot de kool gaar is.

Saus

  • Warm 1 tl kerrie in de olijfolie. Breng op smaak met de balsamico azijn en peper en zout.

Langoustines

  • Pel de langoustine, verwijder het darmkanaal en halveer ze. Bak op het laatste moment in 5 sec de langoustines in olijfolie in een hete tefalpan.

Serveren:

  • Plaats op een bord de ring met een doorsnede van 6 cm en een hoogte van 3 cm. Vul de ring met de kool. Plaats daarop 4 langoustinehelften in een rondje. Verwijder de ring. Leg het filorondje als een dekseltje op de langoustines. Lepel de saus eromheen. Garneer met de shisopurple.

Notities

WIJNSUGGESTIE
Picpoul de Pinet Frankrijk-Lanquedoc-Rousillon
Helder geel van kleur, met een zeer levendige sprankeling. In de geur
elementen van bloemen, citrus, anijs en venkel. De smaak wordt
gedomineerd door frisse zuren en opvallende mondvulling. De
afdronk is lang.