Cuisine Culinaire Rijnmond
Passie voor koken

Bavarois van tomaat, olijfkoekje, remoulade van avocado en garnalen

Nog geen beoordeling
Bavarois van tomaat, olijfkoekje, remoulade van avocado en garnalen
Recept afdrukken
GangVoorgerecht
KeukenMediterraan
Trefwoord2024, augustus
Porties12
AuteurMenucommissie CCR

Equipment

  • 12 ringen van 7 cm
  • 12 ringen van 5 cm

Ingrediënten

Tomatenbavarois

  • 500 g Roma tomaten
  • 250 g zongedroogde tomaten
  • 100 ml tomatensap
  • 10 blaadjes gelatine
  • 250 ml slagroom
  • 1 tl sherry azijn
  • ½ tl suiker

Tomatengelei

  • 500 ml tomatensap
  • 2 el wodka
  • 2 tl worcestersaus
  • 5 blaadjes gelatine

Olijfkoekjes

  • 100 g boter
  • 90 g bloem
  • 2 st ei eiwitten
  • 60 g olijventapenade
  • 1 el suiker

Kerstomaatjes

  • 12 st kerstomaatjes
  • 100 g Hollandse garnalen
  • ½ st limoen

Remoulade

  • 2 st avocado’s
  • 250 g Hollandse garnalen 12 voor garnering!!!
  • 2 st lente-uitjes
  • 15 g koriander
  • 1 el mayonaise
  • ½ st limoen

Garnering

  • 125 g zure room
  • 15 g koriander
  • peper en zout

Instructies

Bereiding:

  • Oven voorverwarmen op 160 °C. Gebruik de witte langwerpige borden.

Tomatenbavarois

  • Snijd de tomaten grof en pureer samen met de gedroogde tomaten en het tomatensap. Duw het door een fijne zeef. Maak dit op smaak met peper, zout, suiker en sherry azijn. Klop de room. Week de gelatineblaadjes in water, knijp ze goed uit en los op in ca. 200 ml verwarmde! tomatenpuree. Voeg de tomatenpuree met de opgeloste gelatine vervolgens toe aan de overige tomatenpuree en roer goed door. Spatel voorzichtig de opgeklopte room erdoor. Zet de 7 cm ringen, bekleed met huishoudfolie, op een bakplaat/ovenschaal en vul voor 2/3 met de bavarois. Zet in koeling tot verdere verwerking.

Tomatengelei

  • Mix tomatensap, wodka en worcestersaus. Verwarm 100 ml van dit tomatenmengsel. Week de gelatine en knijp uit. Los de gelatine op in dit warme tomatenmengsel, meng met de rest van het tomatenmengsel. Zet in de koeling tot het enigszins gestold is (lobbig), maar nog wel schenkbaar En schenk dit nu op iedere bavarois. En terugzetten in koeling (eventueel ½ uurtje in vriezer).

Olijfkoekjes

  • Mix boter, bloem, eiwit, olijventapenade en suiker. Laat goed koud worden in koelkast. Smeer 12 kleine rondjes deeg uit op een siliconenmatje en bak ca. 10 min op 160°C.

Remoulade

  • Houd 12 garnaaltjes apart voor de garnering. Schil de 2 avocado’s en snijd ze brunoise. Snijd de lente-uitjes brunoise. Snijd de koriander fijn en pers de ½ limoen. Meng de avocado’s, de lente-uitjes, garnalen, koriander, mayonaise en limoensap. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de remoulade over 12 ringen van 5 cm en druk goed aan. Zet koel weg tot gebruik.

Kerstomaatjes

  • Snijd een kapje van het tomaatje en lepel het met een meloenbolletjesboor voorzichtig leeg. Laat het ondersteboven uitlekken op keukenpapier. Snijd de 100 g garnaaltjes klein en vul de tomaatjes hiermee. Zet koel weg tot gebruik.

Serveren:

  • Schik op het bord een olijfkoekje. Til voorzichtig de bavarois aan het huishoudfolie uit de 7 cm vormpjes en leg het rondje bavarois op het olijfkoekje. Garneer het rondje bavarois met 1 garnaal. Garneer met wat blaadjes koriander. Het rondje remoulade komt ernaast. Leg bovenop de remoulade een quenelle zure room met daarop een kerstomaatje gevuld met garnalen.

Notities

WIJNSUGGESTIE
La Tordera Spumante Extra Dry Jelmas, Veneto-Italië